Meest effectieve manier om af te vallen

Kennis | Hielke van der Lei | 19 september 2023

Meest effectieve manier om af te vallen

Talloze pogingen zonder effect

Talloze pogingen zonder effect

Door de jaren heen is overgewicht een steeds groter probleem geworden in Nederland, een gevolg hiervan is dat mensen talloze pogingen doen om af te vallen. Dit blijkt lang niet altijd een makkelijke klus. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen, laat staan vol te houden. In dit artikelen bespreken we de meest effectieve manier om af te vallen gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en de ervaring die we in de praktijk hebben opgedaan.

De absolute basis om af te vallen

De absolute basis om op een effectieve manier af te vallen zit hem in de leefstijl van een persoon, wij kunnen je leefstijl helpen veranderen, als lifestyle coach Leeuwarden. Denk hierbij aan slaapritme, voeding, lichaamsbeweging en herstel. Als één van deze onderwerpen structureel wordt verwaarloosd, dan zal dit al een drastisch effect hebben op het eindresultaat. Je kunt zo hard en vaak trainen als je wilt, maar als je je voeding en eetgewoontes niet op orde hebt, zul je niet tot nauwelijks afvallen.

De sleutel tot succes: Voeding

Zoals benoemd zijn de vier leefstijlfactoren alle vier ontzettend belangrijk voor je leefstijl. Maar om af te vallen is één van deze vier leefstijlfactoren het aller belangrijkst; voeding. Laten we simpel beginnen, om tot gewichtsverlies te komen zul je minder calorieën binnen moeten krijgen dan dat je nodig hebt, ook wel een calorietekort genoemd. Om bijvoorbeeld een kilogram lichaamsvet te verliezen zul je in een totaal calorietekort van 7500 kCal moeten zitten. Laten we zeggen dat als een man één KG lichaamsvet per week kwijt wil raken en gemiddeld 2500 kcal per dag nodig heeft, dan zal deze man per dag in een calorietekort van 1070 kcal moeten zitten. Echter is het niet zo simpel, mocht je ineens zo weinig energie binnenkrijgen dan zul je gaan merken dat je vermoeid, duf en futloos wordt. Daarom raden we aan om niet meer dan 500kcal per dag in een calorietekort te zitten. Hierdoor zal het afvalproces langer vol te houden zijn.

Om een stuk bewustwording omtrent voeding te creëren helpt het om een calorietracker te gebruiken, er zijn talloze apps op je telefoon om je voeding bij te houden. Door je voeding bij te houden zorg je er voor dat je zelf ziet wat je nou daadwerkelijk binnenkrijgt aan koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij GO180 maken we gebruik van de FOOD app. Als je niet  weet wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt, zul je ook niet op een effectieve manier kunnen afvallen. Daarnaast zul je een stuk bewuster worden van je eetgewoontes, je krijgt in een splitsecond te zien wat voor voedingsstoffen in verschillende soorten voeding zitten.

Bewustwording omtrent voeding en minder calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt zorgen er dus voor dat je het afvalproces versnelt. Hieronder nog een paar praktische tips:

  • Weeg je voeding af en vul het in
  • Verklein je porties
  • Eet aan de tafel, niet staand of op de bank/in bed
  • Voorkom snaaien door afleiding op te zoeken
  • Drink een glas water voor je gaat eten
  • Wandelen na het eten

Training:

Hoewel voeding de sleutel is tot succes binnen je afvalproces, is training een hele waardevolle aanvulling. Hieronder een aantal voorbeelden hoe lichaamsbeweging van toepassing is op jouw afvalproces:

Krachttraining:

Krachttraining zorgt ervoor dat je stofwisseling in rust wordt verhoogd, ook zul je na je krachttraining meer calorieën verbranden in rust. Natuurlijk zul je tijdens het trainen van je spieren ook energie gebruiken en dus calorieën verbranden, dit zorgt er weer voor dat je makkelijker in een calorietekort komt.
Wij raden aan om minimaal twee keer in de week krachttraining te doen met minimaal 48 uur rust tussen beide sessies. Hierdoor zul je belastbaarder worden, meer energie gedurende de dag hebben en ben je mentaal gezien erg bewust bezig met het verbeteren van je lichaam, wat er weer voor zorgt dat je gemotiveerder raakt binnen je afvalproces.

Cardiotraining:

Door cardiotraining te doen zul je in een korte tijd erg veel calorieën verbranden, wat je weer helpt om in een calorietekort te komen. Ook zullen je hart- en longfuncties verbeteren wat weer helpt tegen hart- en vaatziekten.

Consistentie en plezier:

Het is belangrijk om consistent te blijven wat betreft je lichaamsbeweging gedurende je afvalproces, dit kan onder andere door groepslessen te doen via onze Small Group training, in gezelschap trainen vinden sommigen ook een stuk fijner.

Gedragsverandering

Door je gedrag omtrent voeding, training en herstel zo in te richten dat het voor jou werkt binnen je afvalproces, zul je er voor zorgen dat je op lange termijn aan een gezonde leefstijl bouwt. Het draait uiteindelijk allemaal om de keuzes die je op dagelijkse basis maakt. Sta bewust stil bij de keuzes die je maakt binnen de drie bovengenoemde onderwerpen om te kijken of je nog steeds in de goede richting aan het gaan bent.

Conclusie meest effectieve manier om af te vallen

De meest effectieve manier om af te vallen is het op orde hebben van de combinatie tussen een gezond voedingspatroon, genoeg lichaamsbeweging, een goed herstel en de gedragsverandering die hier bij hoort. Uiteindelijk komt het neer op de keuzes die je op dagelijkse basis maakt die er voor zorgen hoe jouw afvalproces er uit ziet.

Deel dit verhaal: