Hoe werkt bedrijfsfitness? Een gids voor werkgevers en werknemer

Bedrijfsfitness | Hielke van der Lei | 14 februari 2024

GO180 21

Wat is bedrijfsfitness?

Hoe werkt bedrijfsfitness

Wat is bedrijfsfitness?

Een gezonde levensstijl bevorderen onder werknemers is niet alleen gunstig voor hun individuele welzijn, maar kan ook leiden tot een productievere en gelukkigere werkomgeving. Een populaire manier om dit te doen is door bedrijfsfitness programma’s aan te bieden. Maar hoe werkt bedrijfsfitness eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en leggen we de voordelen uit voor zowel werkgevers als werknemers.

Bedrijfsfitness, ook wel bekend als corporate wellness, verwijst naar programma’s die door werkgevers worden aangeboden om de fysieke fitheid en het algemene gezondheid en vitaliteit van hun werknemers te bevorderen. Deze programma’s kunnen verschillende activiteiten omvatten, zoals toegang tot een gym, sportschool, groepslessen, sportevenementen, gezondheids- en welzijnsworkshops, en zelfs een werkgeversbijdrage voor andere diverse sportabonnementen.

Hoe werkt bedrijfsfitness voor werkgevers?

Voor werkgevers biedt bedrijfsfitness verschillende voordelen. Ten eerste kan het de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren, wat kan leiden tot een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Bovendien kan het helpen bij het aantrekken en behouden van talent, aangezien veel werknemers de voorkeur geven aan werkgevers die om hun welzijn geven en is voor velen een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast kunnen bedrijfsfitnessprogramma’s bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur en teambuilding bevorderen. Bedrijfsfitness en dus sporten via de werkgever kan bij GO180.

Hoe werkt het voor werknemers?

Voor werknemers biedt bedrijfsfitness een scala aan voordelen. Allereerst biedt het de mogelijkheid om regelmatig te sporten en actief te blijven, zelfs tijdens drukke werkdagen (Ideaal, want dan hoef je ’s avonds als je thuiskomt niet meer weg!). Dit kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de algehele gezondheid en het vergroten van de energie en focus op het werk. En wanneer je als ‘’break’’ van de dag voorkomt het ook nog eens uit/ afstel gedrag aan het einde van de dag. Daarnaast kan het de sociale interactie tussen collega’s bevorderen, wat de teamgeest en samenwerking ten goede komt.

Hoe kan een bedrijf een bedrijfsfitnessprogramma opzetten?

Het opzetten van een bedrijfsfitnessprogramma vereist enige planning en organisatie, maar het kan de moeite waard zijn. Hier zijn enkele stappen die werkgevers kunnen nemen om een succesvol programma te implementeren:

  1. Onderzoek en planning: identificeer de behoeften en interesses van werknemers door middel van enquêtes of gesprekken en/of wat het advies is vanuit een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Bepaal vervolgens welke fitness- en gezondheidsfaciliteiten en activiteiten het beste aansluiten bij de behoeften van je team.
  2. Samenwerking: werk samen met fitnesscentra, sportverenigingen of gezondheidsprofessionals om kortingen, subsidies of speciale aanbiedingen te regelen voor je werknemers. Of meld je als werkgever direct aan bij Bedrijfsfitness Nederland waar GO180 ook een samenwerking mee heeft. Zij nemen veel werk uit handen.
  3. Communicatie en promotie: communiceer duidelijk over het bedrijfsfitnessprogramma en moedig werknemers aan om deel te nemen. Organiseer informatiebijeenkomsten, verspreid promotiemateriaal en maak gebruik van interne communicatiekanalen zoals e-mails en nieuwsbrieven.
  4. Evalueren en aanpassen: monitor de deelname en tevredenheid van werknemers met het programma en evalueer regelmatig de effectiviteit ervan. Pas indien nodig aan op basis van feedback en nieuwe ontwikkelingen.

Conclusie; hoe werkt bedrijfsfitness?

Hoe werkt bedrijfsfitness? Wij hopen dat het antwoord op deze vraag nu duidelijk voor je is. Bedrijfsfitness is een waardevol instrument voor werkgevers die streven naar een gezonde en vitale werkomgeving. Door het aanbieden van fitnessfaciliteiten en activiteiten kunnen werkgevers niet alleen het welzijn van hun werknemers verbeteren, maar ook de productiviteit en betrokkenheid verhogen. Voor werknemers biedt bedrijfsfitness de mogelijkheid om actief te blijven en te genieten van de voordelen van een gezonde levensstijl, terwijl ze tegelijkertijd kunnen profiteren van de sociale interactie en teambuilding die het met zich meebrengt. Met de juiste planning en ondersteuning kan bedrijfsfitness een win-winsituatie zijn voor zowel werkgevers als werknemers.

Deel dit verhaal: