Gezond afvallen tips

Kennis | Hielke van der Lei | 18 juli 2024

Gezond afvallen tips
Tips gezond afvallen Gezond afvallen

Afvallen is voor vele mensen een belangrijk doel, maar vaak weten we dit niet blijvend te behalen. Afvallen op een gezonde manier, is de sleutel tot duurzaam resultaat. Dit kost tijd en geduld. En dit hebben we vaak niet… Maar wat is nu echt de juiste manier?

Gezond afvallen gaat namelijk niet alleen over het verliezen van gewicht, maar ook over het verbeteren van je algehele leefstijl (wij helpen je hier ook graag mee als lifestyle coach) en gedrag. In deze blog bespreken we hoe gezond afvallen werkt en geven we praktische tips om je op weg te helpen.

Hoe werkt gezond afvallen?

Gezond afvallen draait in de basis om het creëren van een calorietekort, op een verantwoorde manier, waarbij je dagelijks minder calorieën eet dan je verbrandt. Het belangrijkste is dat je dit doet zonder een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Hier zijn de belangrijkste aspecten voor gezond afvallen:

  1. Gebalanceerde voeding

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal. Dit betekent dat je moet streven naar een evenwichtige inname van koolhydraten, eiwitten en vetten. Kies voor volkorenproducten, magere eiwitten zoals kip, vis en plantaardige bronnen, en gezonde vetten zoals avocado en noten. Mocht je hier moeite mee hebben, wij geven ook voedingsadvies.

  1. Portiecontrole

Hanteer een vorm van portiecontrole zodat je overeten voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. het tracken van je voeding met behulp van een food tracking app of gebruik de handpalm methode.

  1. Regelmatige lichaamsbeweging

Beweging is essentieel voor gewichtsverlies en algehele gezondheid. Combineer cardio-oefeningen zoals wandelen, hardlopen of fietsen met krachttraining om spiermassa op te bouwen en je metabolisme te versnellen.

  1. Hydratatie

Voldoende water drinken is belangrijk. Water helpt bij de spijsvertering en kan je een vol gevoel geven, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten. 

  1. Slaap

Kwalitatief goede slaap is nog steeds een onderschatte factor bij gewichtsverlies. Onvoldoende slaap kan je hormonen uit balans brengen, wat kan leiden tot een verhoogde eetlust en gewichtstoename.

  1. Vermijd crashdiëten

Crashdiëten kunnen snel gewichtsverlies veroorzaken, maar ze zijn meestal niet duurzaam en kunnen leiden tot voedingstekorten en spierverlies. Kies in plaats daarvan voor een geleidelijke en duurzame aanpak.

Tips voor gezond afvallen

  1. Stel realistische doelen

Begin met kleine, haalbare doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om eerst te richten op dagelijkse veranderingen zoals: een uur eerder op bed gaan, 4 glazen meer water drinken en minimaal 8000 stappen per dag te doen. Realistische doelen helpen je gemotiveerd te blijven en verminderen de kans op teleurstelling. Gaat dit goed? Breid je doelen uit!

  1. Houd een voedingsdagboek bij

Schrijf op wat je eet en drinkt. Dit kan je helpen om bewuster te worden van je eetgewoonten en om ongezonde patronen te herkennen en te veranderen.

  1. Kies voor gezonde snacks

Vermijd verwerkte snacks en kies voor gezonde alternatieven zoals fruit, groenten, noten en yoghurt.

 Leer etiketten lezen

Begrijp wat je eet door de etiketten op verpakkingen te lezen. Let op de verhoudingen toegevoegde suikers, verzadigde vetten, eiwitten en de totale calorie-inname. Eet zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk.

  1. Plan je maaltijden

Plan je maaltijden vooruit en bereid ze voor wanneer mogelijk. Dit helpt je om gezonde keuzes te maken en voorkomt dat je voor verassingen komt te staan.

  1. Wees geduldig en zoek ondersteuning

Gewichtsverlies is een proces dat tijd kost. Wees geduldig met jezelf en geef niet op als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Consistentie is de sleutel tot succes!

Praat met vrienden, familie of zoek een erkend persoonlijke coach. Het hebben van een ondersteuning/draagvlak helpt je verantwoordelijk te houden.

Conclusie gezond afvallen tips

Gezond afvallen gaat niet alleen over het verlagen van het getal op de weegschaal, maar ook over het bevorderen van je algehele gezondheid en vitaliteit. Door een voedzaam dieet, regelmatige en extra lichaamsbeweging, voldoende hydratatie en goede slaap te combineren, kun je op een verantwoorde manier gewicht verliezen. Stel realistische doelen, houd je voortgang bij, en wees geduldig met jezelf. Met de juiste aanpak en mindset kun je succesvol en duurzaam gewicht verliezen.

 

Veel succes met het bouwen van een gezonde(re) leefstijl!

Deel dit verhaal: