Waarom wij elke dag chocolade eten

10 maart 2021

En Waarom Jij Dat Ook Moet Gaan Doen

Gezond en gevarieerd eten kan soms best een uitdaging zijn. Elke dag veel verse groenten, fruit, eieren, noten, kwark, vis of vlees. In de onze maatschappij is voeding overal toegankelijk en beschikbaar. De juiste keuzes zijn soms lastig, hoe gek dat ook klinkt.

Voeding is nodig om te groeien en gezond te blijven. Gezonde voeding kan zelfs werken als medicijn en kan een grote invloed op onze gezondheid hebben. Slecht gekozen voeding kan echter ziekmakend en ontstekingsbevorderend werken.

Elk natuurlijk, onbewerkt voedingsmiddel bevat stoffen met een specifieke werking op het menselijk lichaam. Zwarte (of rauwe) chocola met meer dan 75% cacao is een voorbeeld van een voedingsmiddel die onze gezondheid positief kan beïnvloeden. Dit heeft te maken met de polyfenolen en de hoeveelheid magnesium die zwarte chocola bevat, daarnaast is het een sterk antioxidant. Melkchocolade heeft dit effect niet. Het dagelijks eten van pure chocola kan mede helpen je lichaam te beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Antioxidanten

Zuurstof is overal om ons heen. Het is belangrijk voor ons levensproces, maar kan ook schade aan ons lichaam brengen. Dit gebeurd door allerlei processen in en om ons lichaam waarbij vrije radicalen worden gevormd. Vrije radicalen spelen een belangrijke rol bij een groot aantal ziekten. Verouderingsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, artritis en andere ontstekingsprocessen. En dat is iets wat we natuurlijk niet willen. We willen gezond zijn, vrolijk oud worden met veel energie.En dus moeten onszelf tegen die vrije radicalen beschermen. Het lichaam heeft verschillende mechanismen ontwikkeld om dit te doen, allemaal processen met behulp van antioxidanten. Antioxidanten worden ofwel door ons lichaam zelf gemaakt en omgezet, of uit voedsel gehaald.

Antioxidanten zijn in alle levende wezens te vinden: dieren, planten, algen en bacteriën.

Onze voedingskeuzes kunnen dus van grote invloed zijn op de mate waarin ons lichaam zich kan beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. En dan zijn we weer bij het begin, gezond eten is de basis van een gezond lichaam.

Chocola, Flavonoïden En Flavanolen

De gezondheidseffecten die aan pure chocola worden toegeschreven komen door de flavonoïden die zich in de cacao bevinden. Ze vallen onder de groep polyfenolen, dit zijn antioxidanten die in onze voeding voor kunnen komen. Flavonoïden hebben een antioxidante werking, en beschermen ons dus tegen vrije radicalen.

Eén van de gezonde eigenschappen van cacao is de rijke bron van flavanolen

Tijdens de productie van vele soorten chocola, worden deze stofjes echter verwijderd vanwege de bittere smaak. Wij komen dit niet te weten, omdat deze informatie niet op het etiket hoeft te worden vermeld (en omdat het product dan waarschijnlijk minder wordt verkocht, en minder geld op levert). De stofjes die onze gezondheid bevorderen zitten dus alleen in de pure chocola, met meer dan 75% cacao.

Een goed humeur
Cacao bevat het mineraal magnesium, de aminozuren tryptofaan en serotonine. Alle drie essentiële stofjes om je blij te voelen, alle drie nodig voor goed humeur, genoeg energie en een blij gevoel.

Magnesium wordt vaak ons ‘anti-stressmineraal’ genoemd en is betrokken bij meer dan 300 processen in ons lichaam. Het is onder anderen belangrijk bij het kunnen aan-, en ontspannen van spieren. Het is een belangrijke bouwsteen voor het aanmaken van energie op celniveau, en daarmee speelt magnesium dus een belangrijke rol in het wel of niet hebben van voldoende energie. Energie om te kunnen sporten, om leuke dingen te doen, maar ook om het lichaam de kans te geven te kunnen opbouwen in plaats van afbreken. Een tekort heeft gevolgen en er kunnen disfuncties in het lichaam kan ontstaan. Voor een groot deel is dit mineraal uit onze voeding verdwenen. De belangrijkste bronnen van magnesium zijn groene bladgroente, noten, zaden, venkel, cacao, dadels, frambozen, papaja, banaan, avocado, volkoren producten.

Het aminozuur tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Beide stoffen worden in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonineaanmaak kan angst en stress verlagen. Deze stofjes helpen je dus gewoon aan een goed humeur!

Conclusie

Eet elke dag een 1 of 2 stukjes pure chocola met het liefst met 80-90% cacao is dus zeker een goed idee (rauwe cacao is daarbij de gezondste keuze). En allerbelangrijkst, geniet ervan! Want alles waar je van geniet maakt je een blijer en minder stressvol mens, en dat is het allerbeste gezondheidsadvies die wij kunnen geven.

Deel dit verhaal: