3. Slecht gekauwd eten
Je darmen kan eten wat niet goed gekauwd is slecht verteren. Wanneer grote stukken voedsel je darmen bereiken kan het de nutriënten moeilijk eruit opnemen met alle gevolgen van dien.
Hoe kan het dat niet volledig verteerd eten toch je darmen bereiken?
Twee redenen: Je kauwt niet goed genoeg. Je speeksel bevat enzymen die helpen bij de vertering van je voedsel. Hoe meer tijd je ze geeft om te beginnen met het afbreken van je voedsel, des te beter en makkelijker kan je maag het verteren. Speeksel zorgt er daarnaast ook voor dat je eten makkelijker door je slokdarm gaat. Enzymen zorgen ervoor dat je onder andere zetmeel afbreekt (waardoor jij meer energie krijgt) en helpen bij de vertering van vetten (wat bij onvoldoende kauwen dus minder gebeurt). Kauw je minder goed, dan is het resultaat daarom vaak een opgeblazen gevoel met soms nog de nodige winderigheid.
Te weinig maagzuur. Veel mensen denken dat als je last hebt van op komende maagzuur dat je te actieve of teveel maagzuur hebt, Echter is die niet zo en juist het tegenover gestelde is waar. Je maagzuur is juist dan helemaal niet actief. Te weinig maagzuur wordt veroorzaakt door stress, veroudering en inflammatie.
Wat kun je er aan doen?
Onderzoeken wijzen uit dat wanneer je minstens 15 keer en zelfs tot maximaal 40 keer je eten kauwt, je lichaam makkelijk het hormoon Leptine aanmaakt dat je lichaam verteld dat je verzadigd bent. Waarschijnlijk moet je dus aan je kauwvaardigheden werken.
Hiernaast is het nemen van digestive enzymen (supplementen) aan te raden. Deze enzymen vervullen een sleutelfunctie in verschillende processen in het lichaam. De zogenaamde spijsverteringsenzymen helpen om vetten, koolhydraten en eiwitten te splitsen tot kleinere bestanddelen. Dit proces start al met de enzymen in de mond die zetmeel splitsen in glucose. In de maag wordt het voedsel met maagsap gemengd. De maag maakt zelf zoutzuur, wat de eerste stap is om vetten te verteren.