Blijvend resultaat: het veranderen van je leefstijl

Lifestyle | | 10 maart 2021

Het is de heilige graal van blijvend gewichtsverlies, Maar hoe doe ik dat nou? In ieder artikel over afvallen wordt het genoemd. En elke Diëtist, Voedingsdeskundige, Gezondheidsgoeroe en Personal Trainer houdt zich er mee bezig: Dé leefstijl verandering! Als afvaller heb je de volgende zin dan ook tot vervelens toe aan moeten horen:

Diëten werken niet op de lange termijn, afvallen gaat om een verandering van je leefstijl.

Heel leuk gezegd, maar hoe verkrijg je die grote mystieke kracht der levensstijlverandering dan? Schijnt er een bundel van zonnestralen op je vanuit de opengebarsten hemel en kost het je ineens totaal geen moeite om de chocolademousse met extra chocolade te laten staan. Bijt je vol verrukking in een wortel. En slaak je een kreet van vreugde als je voor je werk weer de gym in mag voor een trainingssessie? Het veranderen van je leefstijl is simpelweg niet zo simpel.

Dat zou leuk zijn! Maar helaas gebeuren dat soort dingen alleen in films. In het echte leven draait een verandering van levensstijl vooral om verantwoording voor jezelf nemen. En de dingen die je niet kunt veranderen, te accepteren. Om goed te illustreren wat een leefstijlverandering inhoud, hebben wij de verschillen tussen een dieetmentaliteit en een leefstijlverandering op een rijtje gezet:

Blijvend resultaat: het veranderen van je leefstijl

Verschil 1: getallen versus gevoel

Een dieet draait alleen maar om getallen. Het getal op de weegschaal, het aantal calorieën dat je eet en verbrandt, het aantal dagen dat je doet over het verliezen van nog een kilo. Succes wordt gedefinieerd in hoe goed jouw getallen die week ervoor staan.

Een leefstijlverandering draait vooral om hoe jij je voelt. Het gaat erom dat jij jouw eetpatroon en fysieke activiteit laat overeenstemmen met jouw doel en wensen. Succes wordt gedefinieerd in hoe deze veranderingen je over jezelf laten voelen.

Blijvend resultaat: het veranderen van je leefstijl

Verschil 2: afvallen als oplossing versus oorzaak aanpakken

Bij een dieetmentaliteit wordt verondersteld dat het behalen van een streefgewicht de sleutel is naar het vinden van geluk en de oplossing van problemen. Daarom kun je je zo diep ongelukkig voelen als je de getallen van die week niet haalt. In een dieet staat dit gelijk aan het verpesten van je levensgeluk.

Een leefstijlbenadering veronderstelt dat het hebben van overgewicht meestal het gevolg is van andere problemen en niet de oorzaak. Deze problemen direct aanpakken, is de beste manier om zowel de problemen en je gewichtsissues op te lossen. Een leefstijlverandering betekent dus het focussen op meerdere dingen, in plaats van alleen op het getal op de weegschaal. Getallen vertellen maar een klein deel van jouw verhaal. En ‘slechte’ getallen geven vaak aanwijzingen waar de schoen bij jou wringt.

Blijvend resultaat: het veranderen van je leefstijl

Verschil 3: tijdelijk versus permanent

Een dieet volgen, houdt een externe en tijdelijke verandering van je eet-techniek in. Je start met tellen en afmeten. Je stopt met het eten van bepaald voedsel en vervangt dit weer, afhankelijk van de regels van het dieet of plan dat je gebruikt. Je veronderstelt dat het de techniek is die resultaat boekt, niet jij. Hierdoor verandert alleen de buitenkant, niet de binnenkant. Zodra je het streefgewicht bereikt, heb je het dieet niet meer nodig en gaan dingen geleidelijk weer terug naar zijn ‘normale’ gangetje, inclusief je gewicht en de problemen die je hoopte op te lossen met het dieet.

Een leefstijlverandering houdt een interne en permanente verandering in van je relatie met voedsel, eten en bewegen. Je erkent dat het primaire probleem niet ligt bij wat of zelfs hoeveel je eet, maar hoe en waarom je eet. Zonder aandacht of impulsief eten, eten gebruiken om je emoties te balanceren en je af te leiden van nare gedachten – dat is wat echt een verandering nodig heeft. Het draait om leren goed voor jezelf te zorgen. Zowel in emotioneel, fysiek als geestelijk opzicht, zodat je eten niet gebruikt om problemen op te lossen.

Blijvend resultaat: het veranderen van je leefstijl

Verschil 4: trucjes versus verantwoording nemen

Met een dieetmentaliteit leg je jouw persoonlijke verantwoordelijkheid voor je motivatie en gewicht bij de technieken en regels van het dieet. Als je regelmatig je motivatie verliest of je machteloos voelt om je eigen gedrag te controleren, dan is dat waarschijnlijk omdat je erop rekent dat de trucjes van het dieet jouw deel van het werk doen.

Bij een leefstijlverandering ligt de sleutel naar permanent gewichtsverlies bij persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor wat je wel in de hand hebt en los laten wat je niet kunt controleren. Factoren zoals je genen, medische status en je gewicht in het verleden zijn niet beïnvloedbaar. Deze factoren bepalen mede hoeveel gewicht je kunt verliezen, hoe snel het gaat en hoe je eruit ziet en wat je gevoel is als je tot het maximale bent gegaan. Wanneer je alleen aandacht hebt voor de getallen op de weegschaal of wat je ziet in de spiegel, dan laat je jouw geluk en tevredenheid afhangen van dingen die je toch niet kunt controleren. Bij een leefstijlverandering gaat het erom verantwoordingen te nemen voor de zaken die wel binnen jouw macht liggen.

Geïnteresseerd In Een Proeftraining?

Geïnteresseerd in Personal Training bij GO180 in Leeuwarden? Of wil je graag in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden doornemen? We horen graag van je. Je kan ons een e-mail sturen via info@go180.nl of gebruik ons CONTACTFORMULIER. Wil je liever eerst telefonisch contact? Bel ons dan op telefoonnummer 058-2038080.

Deel dit verhaal: