Terug naar de basis

Lifestyle | Hielke van der Lei | 10 maart 2021

Nu het coronavirus ons land zo’n beetje volledig heeft platgelegd lijkt het misschien alsof niets anders nog belangrijk is. Natuurlijk komt er veel op ons af en moet er van alles geregeld worden en daarbij vergeten we snel waar we ons eigenlijk op zouden moeten focussen. Tot een aantal dagen geleden waren sporten en je voedingspatroon nog vrij vanzelfsprekende prioriteiten. De eerste schok van de gevolgen zakt nu langzaam weg en het besef dringt door dat we hier met z’n allen nog wel een tijdje last van hebben. Daarom is het goed om weer leiding te nemen over de zaken die voor jou belangrijk zijn. Als het gaat om je gezondheid en doelstellingen dan is dit het moment om weer volledig te focussen op de basis.

Slaap

Neem je slaapritme eens goed onder de loep. Juist in deze situatie is slaap extra belangrijk omdat het je immuunsysteem verbetert. Daarnaast is voldoende slaap essentieel voor je productie van testosteron en HGH (groeihormoon) en de regulering van insuline en cortisol. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij vetopslag en vetverbranding. Ook een vast ritme en gewoonten rondom het naar bed gaan is belangrijk om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Energiebalans

Zorg dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om je weerstand optimaal te houden. Een calorietekort betekent voor je lichaam een energietekort met als gevolg dat je lijf niet alle gezondheidsprocessen optimaal kan laten draaien. Zorg dat je goede voeding binnenkrijgt met voldoende vezels en eiwitten. Mijd zoveel mogelijk ontstekingsbevorderende producten zoals melkproducten, alcohol, goedkoop vlees en producten met veel gluten, suiker en transvetten. Je darmen zijn een belangrijke schakel in je immuunsysteem en hoe beter je daarvoor zorgt met gezonde voeding, hoe beter het je lijf kan beschermen.

Water drinken

Door voldoende water te drinken versterk je het immuunsysteem. Er wordt meer zuurstof naar de cellen in je lichaam gevoerd waardoor alle systemen beter functioneren. Daarnaast zorgt voldoende water voor een betere afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Als uitgangspunt kun je aanhouden dat je per 23kg lichaamsgewicht 1 liter water nodig hebt met een minimum van 2,5 liter en een maximum van 4,5 liter.

Bewegen

Het zal je niet verbazen, maar ook sporten bevordert je immuunsysteem. Dit gebeurt door de extra aanmaak van witte bloedcellen. Deze herkennen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers in ons lijf en kunnen deze onschadelijk maken. Het is daarbij wel belangrijk dat je je lijf goed de kans geeft om te herstellen van de inspanningen door voldoende rust te nemen tussen de trainingen door en door goed te slapen, voldoende en gezonde voeding binnen te krijgen en genoeg water te drinken. Als je dit ook nog eens buiten in het zonnetje doet pak je ook nog een lading vitamine D mee. Een klein tekort van deze vitamine maakt je immuunsysteem al kwetsbaar, dus doe er je voordeel mee als de zon schijnt.

Deze basis geeft je geen garantie dat je niet ziek wordt, maar het verkleint de kans wel aanzienlijk. Blijf verder vooral keuzes maken op basis van gezond verstand en volg de adviezen op van het RIVM. Mocht je meer willen weten over deze basis of hulp willen bij het creëren van een basis die werkt voor jou, neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit verhaal: