Slaap je fit stappenplan

Kennis | 24 november 2021

GO180 88

Iedereen heeft er in een bepaalde mate wel eens last van; tekort aan slaap of een onrustige nacht(en). Niet echt een lekkere start van de dag. Je wordt niet uitgerust wakker, je bent minder productief, je hebt minder energie, je bent minder belastbaar en het bepaald je eetlust en gemoedstoestand. Zeker wanneer je regelmatig slaaptekort hebt.

In deze blog gaan we in op de korte termijn nadelen van een tekort aan slaap én welke invloed dit heeft op jouw eet- en leefgewoontes. Maar we helpen je ook graag verder naar het verbeteren van je slaap. Om dit te doen hebben wij een stappenplan uitgeschreven om je kwaliteit van slaap te verbeteren en zodat je weer vol energie je dag kunt starten.

  1. Een verminderde nachtrust beïnvloed jouw eetgewoonten

Wanneer je slecht hebt geslapen, heb je vast wel gemerkt wat dit iets doet met je energieniveau en de behoefte om te kiezen voor makkelijke voedingsproducten (lees suikers). Dit hoeft echter geen probleem te zijn als je discipline goed is. Voor een korte duur is dit vaak wel op te brengen. Heb je langer slaaptekort? Dan is het lastiger om de verleiding te weerstaan.  Wat wij veel in de praktijk zien en merken is dat door het slaaptekort lusteloosheid toeneemt en de behoefte aan voedingsproducten die jouw snel energie gaan geven ook toeneemt (lees koolhydraat- en suiker rijke maaltijden). Kiezen voor voedzame maaltijden is lastiger en je valt snel terug op de ”makkelijke maaltijd.’ Door je vermoeidheid drink je misschien meer koffie en kies je er sneller voor om daar ook nog een lekker koekje bij te nemen. We kunnen dus wel stellen dat een tekort aan slaap een negatief invloed heeft op je eetgewoontes.

  1. Een verminderde nachtrust beïnvloed jouw dagelijkse activiteiten

Een goede of slechte nachtrust bepaald jouw energielevel en dit heeft invloed op je dag. Denk bijvoorbeeld aan je werk, je bent minder productief, minder scherp en je concentratievermogen neemt sneller af. Een slaaptekort bepaald ook de mate hoe actief jij bent op de dag (je lichaam wil energie besparen). Je slaat na een slechte nachtrust misschien wel sneller de wandeling in de middagpauze over en zo maak jij je 10.000 stappen niet die jou verder gaan helpen naar je gewenste resultaat.

Naast de mate van activiteit heeft het ook invloed op je discipline. Je blijft liever een avondje op de bank liggen als je thuiskomt van werk en slaat je training over die jij gepland had staan in de sportschool. Herkenbaar?

  1. Een verminderde nachtrust beïnvloed de groei in spiermassa en herstelvermogen

Een slaaptekort beïnvloed je hormonale balans. Je lichaam maakt door het slaaptekort meer stresshormoon aan en dit beïnvloedt weer het herstel van je lichaam. Hierdoor ben je minder belastbaar voor je trainingen, je bent minder geconcentreerd en hebt hogere ontstekingswaarden in je lichaam met een grotere kans op blessures. Niet optimaal. Door het slaaptekort is er ook meer stresshormoon aanwezig en dat zorgt ervoor dat je testosteron hormoon zakt en je uiteindelijk minder spiermassa kan aanmaken en vetmassa sneller stijgt.

18 simpele stappen naar een gezonder, slanker en fitter lichaam!

Ervaar jij slaap ”problemen?” En wil je dit verbeteren? Volg ons ”slaap je fit” stappenplan!

Begin met 1 of 2 stappen per week en bouw dit wekelijks op. Om uiteindelijk resultaat te krijgen in het verbeteren van je nachtrust is structurele verandering nodig en zul je prioriteit moeten maken van van je slaap. Met de onderstaande stappen verbeter jij eenvoudig jouw nachtrust en daarmee jouw gezond- en fitheid!

Stap 1. Verminder blauwlicht (telefoon, laptop etc.) 2 tot 3 uur voor het slapen of draag een blauw licht filterbril.

Stap 2. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en zet iedere ochtend op hetzelfde tijdstip de wekker, ja ook in het weekend en maak hier een routine van.

Stap 3. Vermijd 2-3 uur voor het slapen gaan alle vormen van adrenaline prikkels zoals werkmail, spannende televisie etc.

Stap 4. Matig het drinken van koffie & thee (of drink thee zonder cafeïne) naar 2-3 koppen per dag. Na 15.00 uur is het aan te raden geen cafeïne meer te drinken.

Stap 5. Investeer in je gezondheid. Plan wekelijks minimaal 2 sportmomenten in en beweeg dagelijks 20 tot 30 minuten extra. Eet en leef gezond.

Stap 6. Start met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan (tip: YouTube).

Stap 7. Maak je slaapkamer zo donker mogelijk en zorg voor voldoende ventilatie in je kamer.

Stap 8. Schrijf 1-2 uur voor het slapen gaan al je gedachtes op, dit geeft rust in je hoofd.

Stap 9. Investeer in een goed bed, matras en hoofdkussen. Tip: laat je adviseren door een specialist.

Stap 10. Zorg voor een opgeruimde slaapkamer zonder televisie, je slaapkamer is een plek om te slapen en moet een rustplek zijn.

Stap 11. Maak je kamer vrij van stofdeeltjes en zorg minimaal 1 tot 2 keer per week voor een schoon hoeslaken en dekbedovertrek.

Stap 12. Vermijd alle vormen van straling in je slaapkamer, zet je smartphone op vliegtuigmodus of nog beter leg hem in de woonkamer.

Stap 13. Maak je kamer volledig geluid vrij of maak gebruik van geluiddempende oordopjes.

Stap 14. Voeg rustgevende geuren toe aan je slaapkamer die je slaapkwaliteit verbeteren zoals: Lavendelolie, mandarijnolie.

Stap 15. Doe 2 uur voor het slapen geen intensieve cardio of andere sporten (met uitzondering van yoga).

Stap 16. Drink dagelijks voldoende water minimaal 2 tot 3 liter water per dag.

Stap 17. Eet geen zware maaltijd voor het slapen gaan, zeker geen voedingsstoffen die je lichaam zwaar moeten verteren zoals bijvoorbeeld rood vlees.

Stap 18. Blijf investeren in de kwaliteit van je nachtrust en slaapkwaliteit!

Volg dit stappenplan en ervaar de positieve veranderingen in je dag. Wil je meer tips, adviezen of hulp gericht op het verbeteren van jouw slaap of gezondheid? Neem dan contact met ons op en vraag een vrijblijvend intakegesprek aan.

Deel dit verhaal: