Mobiliteit en flexibiliteit

Kennis | Jeroen Dijkstra | 11 maart 2021

Dit herken je vast: na een tijdje niet te hebben gesport merk je op het moment dat je in beweging komt dat het lichaam stijf aanvoelt. Je mist flexibiliteit in je spieren en de bewegingen in je gewrichten gaan minder soepel. Vaak is er zelfs sprake van een bewegingsbeperking. Dit noemen wij een mobiliteitsprobleem.

Wat kunnen oorzaken zijn van een beperkte mobiliteit of flexibiliteit?

Een verkeerde houding in verschillende lichaamsdelen. Dagelijks voor een langere tijd in dezelfde houding verkeren, denk hierbij aan werk of activiteiten thuis, zoals veel zitten, voorover leunen, etc. Sport specifieke bewegingen of blessures of pijnklachten.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mobiliteit en flexibiliteit?

Flexibiliteit (of lenigheid) vindt plaats in de spier zelf. Het is de mate waarin een spier maximaal rekbaar is. Mobiliteit vinden we in de gewrichten die de beweging maken. Hoe ver kan je zelf, actief (dus zonder hulp) een beweging maken in een bepaald gewricht. Uitzoeken waar de beweging wordt beperkt zorgt ook voor het antwoord op de vraag of je probleem in de flexibiliteit of in de mobiliteit zit.

Hoe kun jij je mobiliteit en flexibiliteit trainen?

Mobiliteit kun je op verschillende manieren trainen of verbeteren. Dit kan door middel van de uitvoering van een beweging in full range of motion. Specifieke oefeningen die voor meer mobiliteit zorgen in bepaalde gewrichten of door het trainen van de flexibiliteit van verschillende spieren. De flexibiliteit van een spier kun je op meerdere manieren trainen. De meeste voorkomende vormen zijn de volgende.

Statisch stretchen: De spier wordt voorzichtig op de maximaal haalbare lengte gebracht en wordt hier vervolgens minimaal 20 seconden vastgehouden. Deze vorm is niet geschikt om voor een wedstrijd of training uit te voeren om dat de spierspanning hierdoor verlaagd.

Dynamisch stretchen: Deze vorm is uitermate geschikt tijdens een warming-up of voor een wedstrijd. Begin met kleine bewegingen en vergroot deze gedurende het aantal herhalingen dat je de oefening uitvoert. Door deze vorm verliest je spier geen spanning maar zal je wel bewegelijkheid winnen.

De beperkingen

Heb jij een zittend beroep, zit of beweeg je op dagelijkse basis veel in dezelfde patronen? Dan is het goed om te onderzoeken of er bij jou ook mobiliteit en/of flexibiliteit beperkingen zijn. Dit zal ervoor zorgen dat je langer pijn vrij blijft, minder snel geblesseerd raakt en optimaal kunt bewegen en presteren. Het is sowieso niet goed om mobiliteitsproblemen langere tijd te negeren omdat ze je lichaamshouding negatief kunnen beïnvloeden met mogelijk vele klachten tot gevolg.

Loop jij tegen klachten aan of wil je werken aan je houding? Neem dan contact op en wij helpen jou!

Deel dit verhaal: