Hoe ga ik om met weerstand?

Kennis | Hielke van der Lei | 11 maart 2021

Bewustwording

Je omgeving vormt jou als mens. Deels bewust en deels onbewust. Elk persoon leert van andere personen in zijn of haar leven. De belangrijke personen in je jeugdjaren zijn bijvoorbeeld je ouders, je schoolvrienden en de leraren van de basisschool. Ook op latere leeftijd wordt je beïnvloed door de meningen van mensen met wie je dagelijks in contact komt, helaas is deze invloed niet altijd positief. Het is niet makkelijk, maar alleen jij bent verantwoordelijk voor wat je toelaat vanuit jouw omgeving.

Door bewust te worden van de persoon die jij bent en meer inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten en valkuilen als persoon, creëer je meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door hier bewuster mee om te gaan kun jij je beter weren tegen de invloeden en meningen van andere mensen in jouw direct of indirect omgeving.

De onderstaande oefening kan je helpen om meer inzicht te krijgen op wie jij bent en door wie jij je laat beïnvloeden.

Onderzoek wie jij bent, schrijf op wat jouw:

A. talenten en kwaliteiten zijn
B. hobby’s, passies en interesses zijn
C. dankbaar maakt
Stel jezelf de vraag of de uitkomsten van vraag 1 positief tot uiting komen in jouw dagelijks leven?
Stel jezelf de vraag wat jij kunt doen om jou uitkomsten van vraag 1 beter tot zijn recht te laten komen. Welke uitkomsten verdienen meer ruimte of wil je meer ruimte geven en welke acties zijn hieraan gekoppeld?
Stel jezelf de vraag of jij je laat beïnvloeden door wat anderen denken en of dat goed voor jou is?
Stel jezelf de vraag of jij je omringt met mensen die een positieve invloed op je hebben en jou in je waarde laten?
Stel jezelf de vraag of je streeft naar goedkeuring van mensen om je heen?
Nu je inzicht hebt gekregen in de invloed van jouw omgeving en hoe jij je hierdoor laat beïnvloeden kun je hiermee aan de slag. Geef ruimte aan datgene (eigenschappen,kwaliteiten, interesses etc.) wat voor jou belangrijk is.

Als jij in je kracht staat en weet wie je bent én waarvoor jij iets doet, dan ben je weerbaar tegen de invloeden van buitenaf.

Deel dit verhaal: