De voordelen van fouten maken

Kennis | | 11 maart 2021

Fouten maken

Is het jou wel eens opgevallen dat mensen over het algemeen bang zijn om fouten te maken? En als mensen een fout hebben gemaakt voelen ze zich enorm schuldig en raken ze in een neergeslagen staat of ze proberen deze zo snel mogelijk weer te vergeten. Maar wat als fouten geen fouten meer zijn maar momenten van ontwikkeling? Elk moment dat jij een fout maakt (of ontwikkeling door gaat) krijg je inzichten. De vraag is wat doe je met deze gedachten en/of inzichten? Om van je fouten te kunnen leren zal je eerst op een andere manier naar fouten moeten gaan kijken. Onderzoek voor jezelf hoe je hier een positieve draai aan kan geven en gooi het woord fout in de prullenbak. Stap van de overtuiging af dat fouten verkeerd zijn. Als je dit hebt gedaan kun je de volgende keer de situatie al heel anders aanvliegen. Analyseer wat er is gebeurd en probeer er wat uit te halen. Dit kunnen een tal van inzichten zijn.

Hieronder vind je een twee stappen die je kunt ondernemen als je in een dergelijke situatie komt.

Stap 1: Maak fouten! Dit klinkt enorm cliché maar fouten maken is dé snelste manier om te leren. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen.

Stap 2: Analyseer de processen. Waar heb je de verkeerde keuze of actie ondernomen? Probeer dit niet te vermijden of weg te stoppen maar neem je verantwoordelijkheid voor jezelf en je omgeving.

Om de bovenstaande stappen te kunnen doorlopen zal je situaties moeten leren herkennen. Zorg dus voor een extreme aanwezigheid. Wees in het ”hier en nu” om situaties te herkennen zodat je hiermee aan de slag kan.

Je zal ervaren dat er kansen van ontwikkeling voorbij zullen komen, grijp deze aan en leer van iedere situatie. Vergeet natuurlijk niet jezelf uit te blijven dagen. Op het moment dat er geen echte uitdagingen zijn, zal je ook nergens tegen aanlopen omdat de dingen die je onderneemt te makkelijk zijn. Op deze manier ontneem je jezelf groeikansen.

Voel jij een noodzaak om te groeien? Neem contact met ons op en wij gaan met je in gesprek over de mogelijkheden. Je bent altijd welkom bij onze gym in Leeuwarden.

Deel dit verhaal: