Hoe blijf jij voor jezelf zorgen in turbulente tijden?

Kennis | | 11 maart 2021

Voldoende tijd voor jezelf

Van dag tot dag volgen we het nieuws en houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wederom zijn de maatregelen verlengd en wordt er van ons gevraagd om ons aan te passen aan de huidige situatie. We moeten het samen doen. De afgelopen tijd verschenen inspirerende initiatieven om mensen, op 1,5 meter afstand van elkaar, te verbinden. Juist in deze tijden moeten we elkaar helpen en voor anderen zorgen. Maar zorg jij juist in deze tijd wel voldoende voor jezelf?

We zijn opgevoed met het idee dat we eerst voor anderen moeten kunnen zorgen en dan pas voor onszelf. Ook als dit betekent dat je jezelf tekortdoet door jezelf niet op de eerste plaats te zetten. Het is namelijk veel makkelijker om in te zien waar een ander hulp of advies zou kunnen krijgen, dan dat je dit bij jezelf ziet. Ongevraagde en goedbedoelde adviezen komen hieruit voort die kunnen leiden tot grote frustratie bij beide partijen. Maar onthoud dit: om voor een ander te kunnen zorgen, zul je eerst voor jezelf moeten zorgen! In het vliegtuig zul je in een noodsituatie eerst zelf het zuurstofmasker moeten opzetten, voordat je dit bij anderen kunt doen. Ook in turbulente tijden is dit van essentieel belang. Dit voorbeeld laat zien dat je eerst jezelf in veiligheid moet stellen, voordat je een ander kunt helpen. Als jij het niet doet, wie doet het dan voor jou?

Voor jezelf zorgen

Begrijp ons niet verkeerd. Zorgen voor anderen is een belonende ervaring. Je bent waardevol voor je omgeving. Het breng je compassie en voldoening. Het levert echter ook veel zorgen, uitdagingen en verantwoordelijkheden op. En dit is een energievretende bezigheid als jij niet goed voor jezelf zorgt. Hoe kun jij jezelf van dienst zijn als je geen energie hebt om te werken aan je eigen doelen? Of om je met volle overgave in te zetten voor zaken die er voor jou toe doen? Neem verantwoording voor je eigen gezondheid en vitaliteit. Het klinkt misschien egoïstisch maar dit is het juist niet. Het is exact het tegenovergestelde. Het is juist egoïstisch als je niet je eigen gezondheid vooropstelt. Pas wanneer jij dit goed op orde hebt, kun je een ander maximaal van dienst zijn, omdat jouw basis staat als een huis.

Zorgen voor jezelf kost tijd en hier is voor veel mensen winst te halen. Wij geven je alvast vier essentiële tips die jou helpen om beter voor jezelf, en hiermee ook indirect je omgeving, te zorgen.

Neem controle over de situatie

We hebben het eerder benoemd in vorige artikelen. Je hebt alleen controle over je eigen situatie. Wanneer je zelf gezond en vitaal bent kun je een grotere bijdrage leveren aan anderen. Als je lekkerder in je vel zit beschik je veelal over voldoende energie waardoor je beter kunt relativeren. We ervaren meer rust waardoor we beter overzicht hebben. Iemand die goed voor zichzelf zorgt handelt vanuit een krachtige houding en kan betere beslissingen maken.

Focus op groei

Door je te richten op groei in plaats van comfort, creëer je nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Probeer te kiezen voor de optie die jou niet het meeste comfort geeft maar voor de optie die jou het meeste uitdaagt om te groeien. Deze nieuwe ervaringen geven jou als persoon meer inzicht in wat voor jou echt belangrijk is. Ongeacht de uitkomst van je beslissing levert het je veel op. Ga voor jezelf eens na welke comfort keuzes heb ik op te geven en welke groei keuzes heb ik te maken?

Creëer bewustwording

Leef in het hier en nu. De meeste burn-outs ontstaan doordat je je niet bewust bent van je huidige situatie. Hierdoor handel je nog steeds vanuit dezelfde houding met hetzelfde gedrag en dezelfde acties die nergens toe leiden. Hierdoor ben je verre van effectief. Dit kan leiden tot stress waardoor uitgeput kan raken op fysiek en mentaal vlak. Hierdoor verlies je overzicht en focus. Het enige moment om te veranderen, is vandaag. Moet je beter je grenzen aangeven, tijd voor jezelf plannen of je eigen doelen meer prioriteit geven? Wat kun je vandaag nog veranderen wat direct een positieve draai geeft aan jouw eigen en andermans leven?

Blijf betrokken

Houd je hoofd koel. Je kunt op dit moment bezorgd zijn en wachten tot dingen vanzelf overgaan maar helpt dit je verder? Hierdoor neem je een passieve houding aan en ben je verre van productief. Hoe help je bijvoorbeeld je gepensioneerde vader met het feit dat je bezorgd over hem bent vanwege Corona? In plaats daarvan kun je beter een actieve houding aannemen en in actie komen door je vader echt te helpen door iets voor hem te doen. Blijf betrokken in plaats van bezorgt! Hoe zorg jij voor een actieve en productieve houding?

Ben jij benieuwd hoe je dit het beste kunt toepassen in jouw leefstijl? Schroom niet om contact met ons op te nemen en vraag ons gerust om advies. Wij staan voor jou klaar!

Deel dit verhaal: