Het verhaal van Diederik

Ervaringen | 01 juni 2021

GO180 Leeuwarden

Op 1 januari 2020 was de maat vol voor Diederik Mol en besloot hij zijn overgewicht aan te pakken. Dat deed hij niet voor het eerst. Onder het mom van nieuw jaar, nieuwe kansen, besloot hij weer een poging te wagen. Deze keer volgens een andere aanpak. “Zo kwam ik bij GO180 terecht. Ik had er al eerder wat over gehoord via een collega en het concept sprak me wel aan.” Diederik vond in GO180 de bekende stok achter de deur en begeleiding op het gebied van training en voeding. “Nadat ik op de website keek, twijfelde ik nog even, maar uiteindelijke hakte ik de knoop door en maakte ik een afspraak voor een intakegesprek.” Het bleek de juiste beslissing: “Ik voelde bij binnenkomst al gelijk een positieve sfeer.”

Toch bleef de onzekerheid nog een tijdje aanhouden. “Ik twijfelde of ik het wel echt kon en wilde.” Dat gevoel werd door een moeilijk begin alleen maar versterkt. “De eerste training was fysiek heel zwaar. Ik hield het maar een paar minuten vol.” De tweede training bleek nog zwaarder: door alle inspanning moest hij overgeven. Gelukkig wist zijn coach Dirk hem er doorheen te slepen. “Zonder goede begeleiding was ik allang afgehaakt.” Dat het Diederik zo zwaar viel, was ook niet gek. Zo had hij te kampen met veel overgewicht. Zijn voedingspatroon aanpassen bleek een uitdaging. “Ik moest eetbuien weerstaan, dat viel me eerst heel zwaar.” Zo moest zijn lichaam eraan wennen dat de veranderingen niet tijdelijk waren. “Naarmate het traject vorderde, werd het onderdeel van m’n ritme.” Dirk speelde ook daarin een belangrijke rol: “Onze gesprekken gaven me elke keer weer positieve energie en zelfvertrouwen.” Daarnaast voorzag Dirk hem van praktische tips om z’n voeding te verbeteren. Uiteindelijk loonde het harde werken en begon Diederik resultaat te zien. Dit nam zijn twijfel uiteindelijk weg en gaf hem steeds meer zelfvertrouwen om door te gaan.

Na zes maanden heeft Diederik zowel fysiek als mentaal grote stappen gemaakt. Wanneer hij in de spiegel kijkt, ziet hij duidelijke veranderingen. Dat bleef ook niet onopgemerkt bij z’n directe omgeving. “Ik ben in een half jaar 42 kilo lichter geworden. Dat vertaalt zich natuurlijk ook in een andere look en uitstraling.” Mentale uitdagingen gaan hem ook steeds beter af. “Ik heb weer controle gekregen over de dingen die ik doe. Ik maak me minder zorgen als ik ergens geen invloed op heb.” Waar Diederik het eerst nog moeilijk had met meningen van mensen uit z’n omgeving of de gevolgen van de coronamaatregelen is dat nu anders. “Ik accepteer het of pak het aan.”

Diederiks twijfel om destijds aan het traject te beginnen, is ondertussen verdwenen. “Ik ben blij met m’n keuze dit te hebben gedaan. Ik zit beter in m’n vel, heb meer energie en ga veel beter met teleurstellingen om.” Dat had hij niet zonder Dirk kunnen doen. “Dirk leerde me dat je veel meer kunt dan je denkt. En vooral dat je situaties kunt veranderen. Eerst legde ik makkelijk bij dingen neer. Het was nu eenmaal zo” Tijdens zijn traject leerde hij dat hij de knop om kon zetten en te zeggen: zo kan het niet langer. “Het zeggen was makkelijk, het doen een stuk moeilijker.”

Na het halfjaarprogramma te hebben doorlopen, zit het er voor Diederik ook nog niet op. “Het voelt nog te vroeg om zelfstandig verder te gaan. Na een extra half jaar zitten de training en voeding meer in m’n systeem, daarna wil ik zelf verder. Voorlopig ga ik gewoon door met twee keer per week trainen en aan mezelf werken. Om zo fysiek en mentaal doelen te blijven stellen en sterker te worden.” Voor iedereen die, net als hij, te kampen heeft met overgewicht, wil Diederik benadrukken dat verandering echt mogelijk is. “Je moet zelf de knop omzetten, veel dingen laten en het proces is allesbehalve makkelijk. Je gaat twijfelen, voelt teleurstelling, baalt van gezond eten en wordt chagrijnig, maar het kan echt.”

Wanneer je voor GO180 kiest, ga je er samen met een van onze coaches doorheen. Net zoals Diederik en Dirk. Dat gaat niet vanzelf, maar na een tijdje zul je merken dat twijfel in zelfvertrouwen verandert, balen in een goed gevoel en gezond eten onderdeel wordt van je ritme.

Deel dit verhaal: