Join now
De laatste 15 jaar heeft iedereen te horen gekregen dat het belangrijk is om zoveel mogelijk vetvrij of vetarm te eten, met vaak afslanken als doelstelling.
Het probleem is alleen dat het lichaam vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Vetten hebben veel belangrijke functies waaronder:
Vloeibare vetten worden olie genoemd en niet vloeibare vetten worden gewoon vet genoemd. Vetten (9 calorieën/gram) leveren meer dan tweemaal zo veel energie dan eiwitten en koolhydraten (4 calorieën/gram).
Vetzuren zijn de bouwstenen van vet. We onderscheiden verzadigde (boter), enkelvoudig onverzadigde (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, lijnzaadolie). Hiernaast kennen we nog transvetten; Transvetzuren ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare olie (zonnebloemolie, sojaolie etc) naar vaste vetten, deze vetten blijven langer houdbaar en worden o.a. gebruikt voor het bakken van fastfood, chips, bakkerijproducten, patat etc.
In het hedendaagse voedingspatroon komen relatief (te)veel verzadigde vetten voor én relatief weinig (meervoudig) onverzadigde vetten. Omega 3 en 6 (meervoudig onverzadigd) worden de zogenaamde essentiële vetzuren genoemd. Dat wil zeggen dat deze vetzuren voor moeten komen in onze voeding, omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Het gemiddelde voedingspatroon vergelijken met bijvoorbeeld van onze vroege voorouders, dan valt direct op dat wij relatief weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen. Suppletie van omega 3 in de vorm van (vloeibare) visolie is dan ook in vele gevallen aanbevolen!
Omega 3 vetzuren heeft zoals je kunt zien, een zeer goede aanvulling binnen je voedingspatroon. Of het nu gaat om afvallen, aankomen, vitaliteit of betere prestaties. Suppletie van omega 3; vloeibaar of in capsule vorm, is een zeer eenvoudige manier om de benodigde essentiële vetzuren binnen te krijgen.