Fit onder het mes

Training | 02 juli 2021

GO180 35

Het Radboudumc in Nijmegen gaat patiënten die een operatie moeten ondergaan voortaan eerst fitter en gezonder maken om zo de hersteltijd en de kans op complicaties nadien te voorkomen. Eigenlijk is het gek dat de medische wereld nu pas het positieve effect van een gezond lijf op herstel na een operatie lijkt op te merken. Er zijn talloze (individuele) voorbeelden waaruit dit al veel eerder bleek.

Neem bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic die in 2017 een ingrijpende operatie aan zijn kruisband onderging en enkele maanden later alweer volledig belastbaar was. Pessimisten zullen zeggen dat Zlatan geen mens is maar een machine. Of dan tenminste half mens, half machine. Maar fit was (en is) hij toch zeker. Daar mag geen twijfel over bestaan.

Ook bij GO180 hebben we af en toe te maken met cliënten die een operatie moeten ondergaan. Een mooi voorbeeld hiervan is Ronald. Vier jaar geleden kwam deze rugbyspeler bij ons binnen om aan zijn herstel te werken na een kruisbandoperatie. Destijds rookte Ronald nog, was te zwaar, hormonaal uit balans en zijn voedingspatroon paste meer bij een gemiddelde student van Vindicat dan bij een sportman die aan een full-contact sport doet. Kortom, zijn belastbaarheid was vrij beperkt.

Zijn herstel duurde destijds erg lang. Overgewicht betekent vaak dat het lijf ook vol zit met ontstekingen waardoor het immuunsysteem andere prioriteiten heeft dan op lokaal niveau wat weefsel herstellen. Ook herstel van de trainingen die zouden moeten bijdragen aan het herstel van de operatie duurt hierdoor langer. Tevens zorgen de ontstekingen ervoor dat het veel lastiger is om vet te verliezen en om spiermassa op te bouwen. Kortom, je zit in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt.

In het geval van Ronald heeft zijn coach destijds eerst de focus gelegd op het verminderen van de ontstekingen aanpassingen in zijn voedingspatroon, aanvullen met een Omega 3 supplement en slaap meer prioriteit te geven. Hierna zakte zijn gewicht al snel en herstelde hij beter van de trainingen. Na zo’n 1,5 jaar was Ronald weer volledig belastbaar en kon hij weer op zijn oude niveau rugby spelen. Tot hij een jaar later in zijn andere knie zijn kruisband afscheurde. Een operatie was opnieuw onvermijdelijk.

Ronald zijn geluk was dat hij al die tijd was blijven trainen bij GO180 en dat hij zijn lijf inmiddels zo fit en sterk had gemaakt dat het herstel dit keer maar een fractie van de tijd in beslag nam. Al binnen een half jaar na zijn operatie brak hij zijn eigen records in de krachttrainingen en negen maanden na zijn operatie stond hij weer op het rugbyveld voor zijn eerste wedstrijd.

Het grote verschil tussen de hersteltrajecten zat hem niet zozeer in de aanpak na de operaties, maar des te meer in zijn gezondheid en fysieke conditie vóór de operaties. Maar ja, misschien is Ronald inmiddels ook wel half mens, half machine.

Wij van GO180 juichen de aanpak van het Radboudumc toe en hopen dat meer ziekenhuizen dit voorbeeld zullen volgen. Mocht jij hulp willen bij de voorbereiding op of herstel van een operatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

 

Deel dit verhaal: