De voordelen van plannen en organiseren

Lifestyle | Hielke van der Lei | 10 maart 2021

In dit artikel gaan we in op waarom het plannen en organiseren van je dag zo belangrijk is voor een optimale gezondheid en vitaliteit.

Door een plan van aanpak te maken voorkom je het overzicht te verliezen, je behoudt structuur in het dagelijks leven en staat niet voor verassingen. Plannen helpt jou om je taken en doelen beter voor ogen te houden en is uit te zetten in tijd.

De voordelen van plannen en organiseren:

  • Je bent doelgerichter
  • Je gaat efficiënter om met tijd
  • Je bent productiever
  • Je bent beter voorbereid en kan stress situaties voorkomen.

In de praktijk zien we echter dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Daarom hebben wij een stappenplan uitgeschreven die jou kan gaan helpen bij het plannen en organiseren om uiteindelijk meer resultaten te behalen.

Stap 1. Stel een realistisch en haalbaar actieplan op

Stel een realistisch en haalbaar actieplan op waarbij je kritisch kijkt naar jouw huidige situatie omtrent je gezondheid. Door een actieplan samen te stellen breng je goed in kaart welke weg je moet afleggen voor het bereiken van jouw doelstelling.

Stap 2. Prioriteiten stellen

Maak een to-do list met prioriteiten in de volgorde van belangrijkheid. Zo kun je duidelijk prioriteit geven aan dat wat voor jou belangrijk is. Schrijf dit uit in je actieplan.

Stap 3. Stel korte termijn doelen

De wetenschap toont aan dat het stellen van korte termijn doelen leidt tot betere resultaten. Door korte termijn doelen te stellen heb je duidelijk voor ogen wat jij wilt bereiken en zorgt dit voor meer motivatie en een betere focus.

Stap 4. Stel een weekmenu samen

Stel een weekmenu samen aan de hand van jouw actieplan. Wat wil je deze week bereiken? Welke stappen moet ik hiervoor ondernemen? Welke valkuilen kan ik tegenkomen? Door een weekmenu samen te stellen heb je meer overzicht.

Stap 5. Stel een eetmenu samen

Wat ga ik deze week eten? Maak een boodschappenlijst van alles wat je nodig hebt en wat je ook daadwerkelijk wilt gaan eten over de gehele week. Bedenk combinaties die goed passen binnen jouw richtlijnen. Door hier een duidelijk overzicht van te maken voorkom je dat er ruimte is voor andere verleidingen.

Stap 6. Plan per week je sportmomenten in jouw agenda

Stel prioriteit aan je trainingen door dit in te plannen in je agenda. Door je sportmomenten in te plannen en hier prioriteit aan te stellen voorkom je dat er onverwachte afspraken tussen kunnen komen.

Stap 7. Zorg voor de juiste balans

Naast jouw drukke planning is het belangrijk ruimte te houden voor ontspanning. Bij het maken van een te strakke planning heb je geen ruimte voor flexibiliteit en kan dit zorgen voor stressmomenten.

Merk je dat je hier nog een aantal stappen in te maken hebt? Wil je ondersteunt worden en kan je gezondheid wel wat structuur en regelmaat gebruiken? Vraag een intake aan om te kijken of wij jou daarbij kunnen helpen.

Deel dit verhaal: