Join now
Wellicht heb je er weleens mee te maken gehad; pijn in je onderrug, een stijve nek of een pijnlijke plek in de schouder. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot klachten die je beperken in je dagelijks leven of prestatievermogen en welke onnodig lang kunnen aanhouden. Het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Moet je nu juist een stapje terug doen of aangepast doorgaan?
Lichamelijke klachten zijn complex en je kunt een lange tijd rondlopen met dezelfde klacht zonder dat je er bewust van bent. Klachten kunnen acuut, op spier- of gewrichtsniveau, onder hoge snelheid ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het door je enkel gaan of door de bekende ‘zweepslag’. Daarnaast kunnen klachten ook door te veel eenzijdige (of juist door te weinig) lichaamsbeweging of door een verkeerde houding langzaam opkomen. De meeste klachten ontstaan echter door vermoeidheid, langdurige stress, overgewicht, overbelasting of het onjuist trainen. Ook bij het onjuist revalideren is het mogelijk dat klachten na herstel nog steeds aanhouden.
Omdat alles in ons lichaam met elkaar in verbinding staat, van spier tot orgaan, van gewricht tot zenuw, is het nodig om op zoek te gaan naar de dysfuncties die verantwoordelijk zijn voor de problemen. Als er ergens iets niet goed functioneert, heeft dit invloed op het grote geheel. Zo kan spierstijfheid het gevolg zijn van een zwakke spier die niet goed kan samentrekken. Dit beïnvloedt de bewegingen van het betreffende gewricht waardoor andere omliggende structuren ook kunnen gaan verstijven met andere klachten tot gevolg. Het kan dus zo zijn dat de omschreven klacht niet de oorzaak is maar slechts een gevolg. Onthoud: waar de pijn zit, zit meestal niet het probleem.
Mensen die denken dat klachten vanzelf overgaan als je deze negeert of de specifieke beweging niet meer uitvoert, hebben het bij het verkeerde eind. De klacht of pijn kan weliswaar afnemen maar de oorzaak blijft echter bestaan. Zodra de activiteiten en de specifieke bewegingen weer worden hervat, kunnen deze al heel snel weer klachten geven. En dat terwijl je net voldoende rust hebt genomen of een stapje terug hebt gedaan.
Word jij op dit moment beperkt door een klacht en weet je niet wat je hieraan kunt doen? Wij geven je alvast zes tips die kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in je klacht en wat je eraan zou kunnen doen.
Klachten hebben een recidiverend karakter en om te voorkomen dat deze aanhoudende klachten terugkomen, is het nodig om de oorzaak te achterhalen. Onderzoek wat de oorzaak is en ontdek wat de aard van de klacht is om recidief te voorkomen. Veelal wordt er nog teveel gefocust of aandacht besteed aan de symptomen van de klacht, zoals stijfheid, pijn of krachtverlies in plaats van het daadwerkelijke probleem. Ga goed na welke bewegingen pijnlijk zijn of klachten geven, schrijf dit op en ga ermee naar een specialist.
Om tijdens of rondom klachten op de juiste wijze met de belastbaarheid en belasting om te gaan, speelt het werken met een trainingsprogramma hierin een grote rol. Het doel van een trainingsprogramma rondom een klacht is het verminderen van de pijnklacht en het optimaliseren van de Range of Motion, spierkracht, stabiliteit en coördinatie. Probeer niet zomaar wat zelf uit te vogelen of van internet te plukken. Laat je adviseren door een programma op maat af te stemmen waarin de pijnklacht en jouw huidige situatie goed bekeken worden.
Bindweefsel is minder rekbaar onder hoge snelheid, omdat de elasticiteit van een spier afneemt naarmate de snelheid toeneemt. Hierdoor wordt de kans op blessures vergroot. Het is dus van essentieel belang dat voordat er gestart wordt met de training er goed opgewarmd wordt door het lichaam specifiek voor te bereiden. Denk hierbij aan mobiliteitsoefeningen of voorbereidende warming-up sets voordat er gestart wordt met de werksets.
De juiste voeding en/of supplementen kunnen het herstel van klachten bevorderen, maar verkeerde voeding kan het herstel dus ook vertragen. De belangrijkste schakel hierin is de opname van voedingstoffen. Je maag/darmstelsel is dan ook verantwoordelijk voor wat er wel of niet in het lichaam wordt opgenomen. Gezonde darmen bepalen dus in grote mate de vitaliteit van de persoon en de duur van de klacht. Een gebrek aan bouwstoffen kunnen ervoor zorgen dat je niet optimaal kunt functioneren en dus presteren.
Daarnaast zou het nemen van een warm bad, een infrarood sauna of een massage kunnen bijdragen aan het herstel. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding in het lichaam waardoor er meer zuurstofrijk bloed door het lichaam en de werkende spieren wordt gepompt. Dit kan helpen om de pijnklacht en stijfheid te laten afnemen of zelfs doen verdwijnen.
Zittend werken. Zittend van je werk naar huis. Zittend televisie kijken. We zijn kampioen in zitten. Het staat onomstotelijk vast dat veel zitten de kans op rug, nek en schouderklachten vergroot. Door korte breaks in te lassen en af en toe in beweging te komen verklein je de kans hierop aanzienlijk. Daarnaast zijn alle beetjes extra beweging natuurlijk goed om je hart, longen en bloedvaten in conditie te houden. Hiermee verklein je niet alleen het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten en aandoeningen, maar houd je de spieren soepel en elastisch. Blijf in beweging!
Heb jij momenteel fysieke klachten en weet je niet goed of en hoe je hiermee het beste kunt trainen? Neem dan gerust contact op en dan kijken we samen wat voor jou de beste aanpak zou zijn.