Join now
We leven in een prestatie maatschappij waarbij er steeds meer van ons verwacht wordt op gebied van bijvoorbeeld werk, sociaal leven en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ervaren steeds meer mensen een hogere mate van stress. Maar wat is stress nu precies? Stress is een lichamelijke reactie op wat een persoon als een mogelijke dreiging kan ervaren. Bij deze ervaren dreiging komen er hormonen zoals adrenaline en cortisol vrij die verschillende processen in het lichaam regelen.
Onder invloed van cortisol worden ontstekingen in het lichaam onderdrukt en wordt er voldoende energie vrijgemaakt. Daarnaast wordt onder invloed van cortisol en adrenaline de spierspanning verhoogd en ben je in een staat van alertheid om direct te kunnen reageren op de ervaren dreiging. Dit lichamelijke proces heet het ‘fight or flight’ mechanisme en zit van oudsher in ons gebakken. Om te overleven in de primitieve tijd moest je als oermens direct kunnen reageren op fysieke bedreigingen zoals mammoeten/sabeltandtijgers door te vechten of te vluchten.
Vandaag de dag kunnen we door de verwachtingen van anderen (werk, sociaal leven) en de verwachtingen die we aan ons zelf stellen, chronische stress ervaren. Hierdoor blijven de cortisolwaarden in ons lichaam over een langdurige periode verhoogd. Cortisol stimuleert de vetopslag in het lichaam. Testosteron daarentegen stimuleert juist de vetverbranding en remt de vetopslag. Met verhoogde cortisolwaarden door stress, heb je een verlaagde testosteron tot cortisol verhouding wat resulteert in meer vetopslag dan vetverbranding. Daarnaast zorgt chronische stress ervoor dat je eetlust zal toenemen, doordat je meer zin hebt in te snacken. Specifiek gezegd zorgt het ervoor dat je zelfmedicatie wil toepassen door middel van ‘comfort foods’. Voeding stimuleert namelijk de aanmaak van endorfine in de hersenen, waardoor je je gelukkiger voelt.
Als laatste laat onderzoek zien dat bij training verhoogde stressniveaus de krachttoename verminderen en de herstelcapaciteit van het lichaam zelfs met de helft doet afnemen!
Uit het voorgaande kan geconcludeerd worden dat chronische stress het aanzienlijk moeilijker maakt om jouw doelstellingen te kunnen behalen. Daarom is het erg belangrijk om jouw stressniveau zo laag mogelijk te houden!
Maar wat kun jij hier zelf aan doen? Hieronder worden 5 tips gegeven die jij direct kunt toepassen om jouw stressniveau te verlagen!