Join now
In de afgelopen jaren blijkt steeds vaker dat mensen niet de gewenste fysieke en mentale resultaten halen, dit hangt natuurlijk af van een aantal factoren waar we soms niet even veel grip op hebben. Door een druk bestaan is soms lastig om momenten in te plannen om te gaan sporten. Vaak zien we ook dat de situatie waar iemand in zit bepaald of je nou wel of niet gaat sporten. Had je op de planning om een half uur te gaan hardlopen, maar het begint te regenen? Nou, dan toch vandaag maar even niet. Op deze manier komt van uitstel, afstel. Op deze manier ga je niet je gewenste resultaten behalen.
In deze blog geven we je een aantal tips die we in de praktijk vaak gebruiken om van sporten een gewoonte te maken!
Door een planning te maken in je trainingsroutine kader je op voorhand om te gaan sporten en hier dus prioriteit aan te geven. Behandel een sportmoment als een urgente gebeurtenis, hierdoor wordt de kans dat je gaat overslaan steeds kleiner. Mocht je écht niet kunnen om je geplande dag, zorg er dan voor dat je een ander moment zoekt in dezelfde week. De situatie kan natuurlijk altijd veranderen, mocht je niet om bepaalde afspraken heen kunnen, zorg er dan in ieder geval voor dat je een ander moment in de week pakt!
Maak een lijstje waarin je concrete en haalbare doelen stelt. Dit kan bijvoorbeeld met jouw lifestylecoach. Zeker in het begin gaat het er om dat je kleine stapjes in de goede richting blijft maken. Door realistische doelen te stellen zorg je er voor dat je meer motivatie uit het sporten te gaan halen en vergroot je de kans consistent te blijven sporten. Je doel kan natuurlijk uiteenlopen, het is handig om voor jezelf een plan te maken en deze te documenteren. Schrijf je hoofddoel voor een langere termijn (zo’n 6 maanden tot een jaar) en verdeel deze in kleinere korte termijn doelen (dit kan per week of misschien zelfs per dag). Vergeet jezelf niet te belonen als je een doel gehaald hebt!
Constant met tegenzin naar je sportactiviteit gaan is natuurlijk niet de manier om van sporten een gewoonte te maken. Vindt een activiteit waar voor jou elementen in zitten die je leuk vind. Ook hierbij is het weer van belang dat je een bepaald doel stelt om binnen deze activiteit in te zien dat je progressie maakt.
Progressie werkt motiverend! Door een foto van jezelf te maken aan het begin en gedurende je trainingsperiode zul je je vooruitgang inzichtelijk krijgen. Je ziet jezelf (bijna) elke dag in de spiegel, de vooruitgang in een week is minimaal, maar als je dit vergelijkt met een periode van 10 weken kun je onwijs veel verschil zien. Je ziet jezelf elke dag in de spiegel en dus zul je ook niet snel je eigen vooruitgang zien, maar door een begin- en eindpunt op de foto te zetten zie je in één oogopslag wat er allemaal is veranderd. Bij GO180 maken we ook progressiefoto’s, zoals je op onze social media; Facebook en Instagram weleens voorbij ziet komen.
De welbekende “stok achter de deur” kan er voor zorgen dat je gedurende een langere periode blijft sporten zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt. Een goede manier kan zijn dat je samen met iemand gaat sporten, dit kan een goede vriend, familielid of juist een personal trainer zijn. Zodra je een commitment met iemand aan gaat om te werken aan jouw sportdoelen zul je zien dat je van sporten veel makkelijker een gewoonte gaat maken. Het draait dan niet meer om motivatie maar een stukje discipline! Door samen aan de slag te gaan houdt je elkaar verantwoordelijk voor de progressie die je maakt.
Het stellen van prioriteiten is essentieel om van jouw gedrag omtrent sporten een gewoonte te maken, door te kaderen wat voor jou echt belangrijk is ga je hier meer naar leven. Een lijst met prioriteiten is ook iets om op terug te vallen; heb je een iets mindere periode kun je altijd weer terug gaan naar de basis!
Het creëren van een nieuwe gewoonte kost gemiddeld zo’n 2-3 maanden, afhankelijk van hoe groot de verandering is die je door wilt gaan maken. Neem dus ook de tijd om van iets een gewoonte te maken. Uiteindelijk valt of staat alles met consistentie op alle vlakken van je gezondheid, eens een keer een dipje is geen probleem, zo lang je de draad maar weer op pakt!
Heb je moeite om de discipline op te brengen om te sporten op dagen dat je echt geen zin hebt?
Houdt altijd de reden waarom je begonnen bent in het achterhoofd, zo maak je voor jezelf de drempel om niet te gaan een stuk groter. Laat de situatie niet bepalen of jij wel of niet aan sporten. Wees flexibel en zie het werken aan je lichaam als een ‘non negotiable’. Maak krachtige beloftes aan jezelf en laat hier niks tussen komen.
Door je sportdoelen te koppelen aan competities creëer je voor jezelf urgentie om te sporten/trainen! Ben je fanatiek aan het hardlopen geweest de afgelopen periode? Schrijf je eens in voor een wedstrijd. Om er nog een extra stok achter de deur te houden om jezelf ervan te verzekeren dat je aan de slag gaat voor deze wedstrijd is om weer samen met iemand naar het doel toe te werken!