Wat doet water drinken met je?

Kennis | Hielke van der Lei | 06 februari 2023

Eigen voedingsschema

Zo bestaat ons lichaam voor gemiddeld 75 % uit water. Een deel van dat water zit ook in ons bloed kun je ook terugvinden in onze hersenen, hart, longen, spieren, lever, botten en zelfs tanden. Maar hoe veel water moet je nu eigenlijk drinken?

Lichaam goed laten hydrateren

Om ons lichaam voldoende te hydrateren moeten we constant blijven drinken. Naast zuurstof is water het belangrijkste element waar we ons mee voeden.  Onze lichamen vragen al gauw acht tot tien glazen water per dag, en meer zodra we sporten, ziek zijn of het warm weer is. Het is dus een goede standaard maar het totale waterdoel kan dus per persoon en specifieke situatie veranderen. Mensen die in een warmer klimaat leven of werken hebben net als atleten al gauw meer water nodig. We verliezen naast zweten via onze ademhaling, plassen en spijsvertering vocht. Door water in te nemen moet het waterverlies in balans worden gehouden. Wanneer je onvoldoende gehydrateerd bent kan het lichaam minder efficiënt functioneren.

Daarnaast denken nog steeds veel mensen dat ze als ze onvoldoende water drinken ze nog steeds genoeg water binnen krijgen als ze koffie, thee, frisdrank, sapjes, shakes of bier drinken. Water is belangrijk voor de kwaliteit van onze gezondheid en er bestaat geen goed alternatief voor. De waarheid is dat veel van deze dranken het tegenovergestelde effect hebben. Ze moedigen het lichaam aan om vocht af te drijven (urineren) in plaats van vocht op te slaan. Uitdroging ligt op de loer. Het lichaam kan niet optimaal functioneren als deze tegen uitdroging aan zit, met grote gevolgen van dien. Uitdroging kan in elk seizoen voorkomen en niet alleen in warme maanden. Het is daarom ook noodzakelijk om in de koude maanden voldoende water te drinken.

Hoe weet je of je genoeg water drinkt?

Je urine moet doorzichtig of lichtelijk gekleurd zijn. Een donkere kleur kan beteken dat je nier erg hard aan het werk is om je urine te concentreren zodat afvalstoffen kunnen worden uitgescheden.

Tip van GO180

Een manier om mensen dagelijks meer water te laten drinken is om een GO180 bidon of glas met water, op je bureau te hebben staan of in het zicht thuis. Het doel is dan heel duidelijk. Als je het water opdrinkt spreek je met jezelf af dat dat je deze gelijk weer aanvult. Zo weet je dat je op het juiste pad bent met het drinken van meer water. Het is ook nog eens de goedkoopste en makkelijkste manier om te werken aan je gezondheid en je plukt er direct de vruchten van.

Symptomen van vochttekort

  • Droge mond
  • Vermoeidheid of slaperig (gebrek aan focus)
  • Dorst
  • Minder toiletbezoeken
  • Hoofdpijn, duizeligheid of flauwvallen
  • Obstipatie

Wanneer je werkt aan het verbeteren van je gezondheid is een belangrijk onderdeel hiervan dat je genoeg water drinkt. Probeer er een gewoonte van te maken dat je gedurende de dag voldoende slokken water tot je neemt. Zo kun jij je energieker en scherper voelen zodra je begint met het drinken van meer water. Benieuwd naar hoeveel water jij dagelijks moet drinken? Raadpleeg dan onze GO180 coaches!

Deel dit verhaal: