Krachttraining: Bouw niet alleen je spieren op

Kennis | Hielke van der Lei | 14 november 2023

Waarom krachttraining

Bouw ook een gezonder en krachtiger leven!

Waarom krachttraining via GO180 Krachttraining, maar waarom?

Bouw ook een gezonder en krachtiger leven!

Krachttraining gaat volgens ons, veel verder dan alleen het beeld van zwaartillende bodybuilders. Het is een veelzijdige vorm van lichaamsbeweging die een breed scala aan voordelen biedt, zowel fysiek als mentaal. In deze blog leggen we je uit waarom krachttraining een essentieel middel/onderdeel zou moeten zijn van jouw leven en hoe het verder gaat dan het vormgeven van je spieren.

  1. Spieropbouw en vetverlies

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van krachttraining is de mogelijkheid om spiermassa op te bouwen. Maar het gaat niet alleen om het krijgen van ‘grote’ spieren. Het verhogen van je spiermassa draagt bij aan een verhoogde stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Hierdoor kan krachttraining een effectieve manier zijn om vet te verliezen en tegelijkertijd een strakker en gespierder lichaam te ontwikkelen.

  1. Sterkere botten en gewrichten

Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren; het versterkt ook je botten en gewrichten. Door weerstand toe te voegen aan je training, stimuleer je de botgroei en verbeter je de dichtheid, wat kan helpen bij het voorkomen van osteoporose en andere botgerelateerde aandoeningen. Sterkere gewrichten verminderen ook het risico op blessures in het dagelijks leven.

  1. Verhoogde stofwisseling

Krachttraining is een effectieve manier om je stofwisseling te versnellen. In tegenstelling tot cardio-oefeningen verbrand je niet alleen calorieën tijdens de training, maar ook na de training dankzij het zogenaamde “afterburn” effect. Dit kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en het behoud van een gezond lichaamsgewicht.

  1. Verbeterde houding en flexibiliteit

Krachttraining omvat vaak oefeningen die de kernspieren versterken, wat essentieel is voor een goede houding. Een sterke kern ondersteunt je rug en helpt bij het voorkomen van rugpijn. Bovendien verbetert krachttraining de flexibiliteit, waardoor je bewegingsbereik toeneemt en de kans op blessures door beperkte flexibiliteit wordt verminderd.

  1. Verbeterde mentale gezondheid

Ze zeggen vaak “een gezond lijf is een gezonde geest”. Tijdens het sporten maken je hersenen endorfine aan. Dit wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd en geeft je een goed gevoel. Maar ook op de lange termijn heeft het een positief effect: de wittestofbanen worden door beweging bijvoorbeeld verbeterd, waardoor de hersenen meer informatie door kunnen sturen.

  1. Opgewekt en energiek gevoel

Krachttraining kost je lichaam veel energie. En het herstel ervan ook. Toch krijg je er juist een energieker gevoel voor terug! Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer beweging dé oplossing is voor vermoeidheidsproblemen. Ook geeft de eerdergenoemde endorfine je een opgewekt gevoel en worden stresshormonen als cortisol en adrenaline juist verlaagd. Hierdoor rust je beter uit en krijg je weer meer energie.

  1. Meer zelfvertrouwen

Elke keer wat meer herhalingen en steeds wat zwaardere gewichten. Door structureel aan krachttraining te doen, blijf je jezelf en je lichaam uitdagen. Door het constante verleggen van je grenzen – samen met het feit dat je een zichtbaar strakker lichaam krijgt, meer energie hebt én lekkerder in je vel zit – ga je met meer zelfvertrouwen door het leven.

  1. Het vermindert stress

Nog zo’n fijne reden voor die paar extra sumo squats. Krachttraining vermindert stress, angst en depressie. Door te sporten komen er in het lichaam onder andere serotonine en noradrenaline vrij, die resulteren in een positief gevoel. En: je slaapt beter! Minimaal drie keer per week krachttraining draagt bij aan een betere nachtrust. Ook is beweging goed voor je hersenen en geheugen, doordat het je bloedsomloop bevordert. Wat een voordelen hè?

Nóg meer mentale voordelen? Jazeker! Krachttraining vereist namelijk een berg discipline. Zo kan je het trainen van je spieren ook zien als het trainen van je discipline. Daar moet je je dan wel aan houden, wil je enig effect zien. Maar dat kun jij. Zowel een goede mentale als fysieke training dus!

Waarom krachttraining conclusie

Krachttraining gaat veel verder dan het opbouwen van spieren. Het is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die je hele lichaam en geest omvat. Of je nu streeft naar een gespierd uiterlijk, gewichtsverlies of gewoon een gezonder leven vol zelfvertrouwen, waarom krachttraining? Het biedt een scala aan voordelen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Dus, pak die halters , thuis of in de gym en ontdek zelf de kracht van krachttraining voor een sterker, gezonder en gelukkiger leven.

Deel dit verhaal: