Waarom goede slaap zo belangrijk is

Lifestyle | Hielke van der Lei | 10 maart 2021

Als jij aan je gezondheid wilt werken, begin dan met je nachtrust. Slaap is namelijk één van de belangrijkste factoren in de strijd tegen de kilo’s. Voldoende uren slapen is cruciaal voor een gezonde hormoonbalans en waar veel mensen aangeven ‘met weinig slaap toe te kunnen’ of legitieme redenen kunnen bedenken om de nachten iets korter te maken, is dit niet altijd de slimste keus. Onvoldoende slaap heeft een negatieve invloed op:

1. Testosteronproductie

Slaap maar eens een aantal nachten twee uurtjes minder en zie wat dit met je seks-drive doet. Een jonge man in de twintig zal hier weinig van merken, maar wacht maar tot je boven de dertig bent. En testosteron is een belangrijk hormoon als het gaat om je gezondheid. Het stimuleert spieropbouw en bevordert vetverbranding. Meer testosteron zorgt voor een gezondere hartfunctie en het verbetert je energie en humeur.

2. Insuline en cortisol

Je vermoeide hersenen (vergeet niet hoe belangrijk je brein is in dergelijke trajecten) en lichaam heeft pieken cortisol nodig om op gang te komen en is ook meer resistent voor insuline (en dus eerder geneigd om glycogeen op te slaan in de vetcellen). Welke producten eet je als je te weinig hebt geslapen? De verkeerde hè – Je doet dit vanwege een ongunstige hormoonbalans je je blijft ook gemakkelijk in die negatieve spiraal van slecht eten, minder energie, minder helder kunnen denken en meer vetopslag.

3. Productie van groeihormoon

Veel HGH wordt tijdens bepaalde fases in de slaap geproduceerd. Als je deze fases mist dan blijft de productie – en dus resultaat – achter. Groeihormoon helpt namelijk bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels en het stimuleert je lichaam om meer energie uit je vetreserves te halen.

Voldoende redenen om op tijd plat te gaan en die extra uurtjes te pakken. Wie had er gedacht dat je kon afvallen terwijl je slaapt?!

Deel dit verhaal: