Mogelijkheden versus beperkingen

Lifestyle | Jeroen Dijkstra | 11 maart 2021

We zitten nu in crisis. Een situatie waarbij we allemaal binnen zitten en niet naar ons werk kunnen. Waarschijnlijk mis je nu het dagelijks ritme en weet je allemaal niet zo goed wat je moet doen en wat je allemaal kunt doen. Je bent bang dat je weer terug gaat vallen in je oude gewoontes. Als je eerlijk bent is dit al (voor een gedeelte) gebeurd.

Eerlijk zijn over de crisis en de ernst van de situatie erkennen is enorm belangrijk. Maar hoe ga ik hierom mee om? Wat is mogelijk? En waar moet ik beginnen? Dit zijn vragen die ons afgelopen weken vaak zijn gesteld.

In deze situatie kun je twee dingen gaan doen. 1. Je blijft jezelf in twijfel trekken, blijft onproductief en blijft alleen de beperkingen inzien. Dus je laat jezelf leiden door negatieve en onwerkbare gedachtes die niet voor je werken en het gewenste resultaat opleveren. Of 2. je kunt ook een switch maken in je gedachtes naar ‘’wat zijn de mogelijkheden?’’ Wat kan ik doen om productief te blijven, aan mezelf te kunnen blijven werken, aandacht besteden aan de ‘’basis gezondheid’’ en naar mijn doel werken zonder terug te vallen. Dus hoe kijk en handel jij in de huidige situatie? Wees eerlijk.

Denk jij in mogelijkheden of beperkingen?

In de basis betekent mogelijkheden vooruitgang, beperkingen betekent stilstand of achteruitgang.

In het normale dagelijkse leven hebben we het allemaal druk, en hebben bijna nergens meer tijd voor. Vaak wordt er alleen maar gedacht in beperkingen. Waar ligt dat aan?

We hebben allemaal een vast dagelijks ritme. Wekker zetten, blijven snoozen en vervolgens te laat uit bed komen, snel ontbijten of toch maar niet ontbijten, te laat op het werk komen etc. Zo ontstaat er een cirkelpatroon. Doordat je in dit cirkelpatroon zit, zie je vaak geen andere mogelijkheden. Je kunt op het moment alleen maar denken aan wat je nog allemaal moet doen en dat je eigenlijk tijd te kort hebt om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Wat er gebeurt is dat je uiteindelijk alleen maar in beperkingen gaat denken of zelf gaat zoeken. Even een voorbeeld: er is een file op de weg waar je langs moet. Nu zou je bij de file kunnen aansluiten en vervolgens weet je zeker dat je te laat komt op je afspraak. Je zou ook kunnen denken ik pak een omweg waar ik door kan rijden en nog redelijk op tijd kan komen voor mijn afspraak.

Het beeld wat je wilt krijgen is dat er altijd mogelijkheden zijn. Als je alleen maar de beperkingen gaat zien, zal dat je niet verder brengen in je vooruitgang. Hierdoor blijf je in je cirkelpatroon zitten die erg comfortabel is, maar waar je niet mee vooruitkomt. En uiteindelijk resulteert dat alleen maar in frustratie. Gebruik de tijd die je hebt om anders naar jezelf te kijken en de gedachtes en gevoelens die je huidige gedrag in stand houden.

Kijk naar de mogelijkheden, ze zijn er genoeg. Je kunt in plaats van de hele dag Netflix kijken een home workout doen, boeken lezen, genieten van de extra tijd met je gezin. Of je kan deze tijd gebruiken om nieuwe recepten te gaan proberen. Als je nieuwe favoriete makkelijke en snelle recepten vindt, kun je deze maken als het drukke leven weer op gang komt. Er zijn mogelijkheden genoeg als je ze maar onder ogen neemt.

Mogelijkheden zien is een volwassen benadering van het leven. Ze brengen je waar je uiteindelijk wil komen te staan, dat maakt je een krachtig. Beperkingen staan je alleen maar in de weg en het remt je ontwikkeling alleen maar af. Mogelijkheden leiden tot actie en successen. Beperkingen zorgen voor stilstaan en achteruitgaan.

Deel dit verhaal: