Het verhaal van Fernand

Ervaringen | 01 januari 2021

Een jaar geleden was Fernand Bottema klaar met z’n manier van leven. Het was tijd voor wat anders. “Ik had overgewicht, voelde me vermoeid en was snel prikkelbaar. Ik schaamde me voor m’n lichaam en wist niet goed hoe ik gezonder kon leven.” Die schaamte beïnvloedde ook z’n werk als verpleegkundige. “Wanneer je iemand vertelt wat het beste voor hem of haar is, voelt het verkeerd als je je eigen advies niet opvolgt.” Het bracht hem ertoe hulp te zoeken. Zo kwam hij via het internet bij GO180 terecht. “De website sprak me aan en ik las alleen maar positieve recensies. Dat gaf de doorslag om me aan te melden voor een intakegesprek.”

Dat intakegesprek voelde voor Fernand gelijk goed: “Het was gemoedelijk en vertrouwd en gaf me het idee dat GO180 echt wat voor me kon betekenen.” Hij besloot de stap te zetten, maar niet zonder twijfels. “Ik vroeg me af of ik er wel klaar voor was en twijfelde alsnog of het wel de goede keuze was.” Destijds wrong het misschien, maar ondertussen zijn de vraagtekens allang weg: “Ik heb absoluut geen spijt van m’n keuze.”

Desondanks vielen de eerste weken Fernand zwaar. Zo overwoog hij zelfs een paar keer om te stoppen. Gelukkig wist zijn coach Harrold hem erdoorheen te slepen. “Ik kon hem altijd vragen stellen en vertellen waar ik tegenaan liep.” Daarnaast verbeterden Fernands resultaten, en dat hielp. “Ik merkte dat ik de eerste kilo’s afviel en dat ik steeds meer controle over m’n voeding kreeg.” Hij bleef z’n trainingen volgen en leerde steeds meer over voeding en mindset. Zo kwamen z’n doelen steeds dichterbij. “Al snel was ik vijf kilo kwijt, daarna tien, toen twintig en inmiddels staat de teller op 36 kilo.”

Net zoals andere sporters ondervond hij ook de nadelen van de coronacrisis. “Ik baalde flink dat de sportscholen dicht moesten, maar Harrold bleef gelukkig altijd bereikbaar voor vragen en advies.” Hierdoor kon Fernand op z’n voeding en training blijven letten en had hij het gevoel er niet alleen voor te staan. “Door een goede basis wist ik m’n eigen trainingen uit te zetten, welke oefeningen ik kon doen en wist ik me te redden door voedingsadvies en -tips.”

Na een jaar hard werken, veranderde er lichamelijk veel, maar ook mentaal heeft Fernand enorme stappen gemaakt. “M’n mindset is honderdtachtig graden gedraaid.” Zo staat hij nu veel sterker in het leven: “Ik heb veel meer energie, ben minder prikkelbaar, ervaar minder stress en heb meer zelfvertrouwen gekregen.” Daarnaast maakt hij zich nu minder druk om dingen en durft hij uit z’n comfortzone te stappen. Die voortgang valt familie, vrienden en collega’s ook op: “Mensen herkennen me niet meer, dat snap ik ook wel. Bij het zien van foto’s vind ik het zelf ook nog onwerkelijk dat ik dit heb bereikt in een jaar.” Soms moet hij mensen ook corrigeren. “Wanneer mensen me vragen welk dieet ik heb gevolgd om dit te bereiken, vertel ik ze dat dit m’n nieuwe leefstijl is. En dat is wat anders: een dieet is voor even, een leefstijl voor altijd.”

Na een moeilijke start waarbij veel doorzettingsvermogen nodig was, is Fernand overtuigd dat hij dit vasthoudt voor de rest van z’n leven. “Dat had ik niet zonder mijn coach Harrold en GO180 kunnen doen. Ik kan deze stap iedereen aanraden. Of je nu een gezondere leefstijl wilt, fitter wilt worden, wilt afvallen of spiermassa wilt opbouwen. Je krijgt er absoluut geen spijt van. Wat voor jou onmogelijk lijkt, kan heel goed mogelijk worden. Go for it!”

Deel dit verhaal: