Het belang van sterke bilspieren

Kennis | Hielke van der Lei | 02 februari 2023

Krachttraining, maar waarom?

De oorzaak van rugklachten

De oorzaak van rugklachten

In de hedendaagse maatschappij zijn lage rugklachten bijna niet meer weg te denken, ongeveer 2,4 miljoen Nederlanders kampen met chronische rugklachten. Niet een onlogisch gevolg omdat bijna de helft van de Nederlanders onvoldoende lichamelijk actief is. Daarnaast is veel en verkeerd tillen en zitten bij veel mensen iets wat een gewoonte is geworden. Niet gek dus, al die rugklachten. Met goede bilspieren kun je dit ook gedeeltelijk doen wegnemen.

Wat zijn de nadelen van zwakke bilspieren?

Het nadeel van zwakke bilspieren is dat onze heupen gaan inzakken tijdens het lopen, staan of zitten en hierdoor is het erg moeilijk om langdurig een goede houding aan te houden. Misschien wel herkenbaar?

De voordelen van sterke bilspieren

Omgekeerd is het voordeel van sterke bilspieren dus dat de houding gedurende deze belasting wél goed aan te houden is. Doordat de bilspieren goed ontwikkeld zijn zullen de heupen niet inzakken en wordt de kans op blessures die hiermee gepaard zouden gaan verminderd. Ook wanneer je wilt sporten: bijvoorbeeld voor tennis, voetbal of hardlopen zijn sterke bilspieren dus van essentieel belang, zowel blessurepreventief, maar ook als prestatie verbeterend zijn ze dus extreem belangrijk.

Last but not least zijn de bilspieren enorm belangrijk bij het versterken van de bekkenbodem, een goede bekkenboden helpt op zijn beurt weer onbewust bij het aansturen van de blaas en darmen. Kortom, we kunnen wel stellen dat je bilspieren dé basis is voor een fit en sterk lichaam.

Het belang van goede bilspieren met GO180

Bij GO180 weten we het belang van goed ontwikkelde bilspieren en de voordelen die dit met zich meebrengt. Zo worden specifieke oefeningen in trainingsprogramma’s, zoals in ons Essentials programma, geprogrammeerd, wordt er aangestuurd op de houding bij deze oefeningen en kan er worden behandeld bij problematieken die vanuit de bilspieren ontstaan, denk hierbij aan een verkleefde bilspier die zorgt voor een uitstralende pijn richting het onderbeen. Met een personal coach ga je in Leeuwarden aan de slag om de bilspieren te trainen en sterker te maken. Is jouw interesse gewekt en wil je nog meer info, neem dan contact met ons op.

Deel dit verhaal: