Wat kun je het beste eten voor het sporten?

Kennis | Hielke van der Lei | 04 oktober 2023

Sportschool Leeuwarden

Met onze voedingstips haal jij het optimale uit je training!

beste eten voor het sporten eten voor het sporten

Met onze voedingstips haal jij het optimale uit je training!

Sporten en voeding gaan hand in hand als je streeft naar optimale prestaties. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon regelmatig sport, wat je eet voordat je gaat trainen, kan een groot verschil maken in je energieniveau, uithoudingsvermogen en herstel. In deze blog gaan we dieper in op wat je het beste kunt eten voor het sporten om het meeste uit je trainingssessie te halen. Wij geven je namelijk graag voedingsadvies.

Koolhydraten zijn je vriend

We horen en merken om ons heen dat koolhydraten nog regelmatig worden geskipt. Maar is dit wel een goed idee? Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor je lichaam, vooral tijdens lichamelijke activiteit. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen, bruine rijst, quinoa en zoete aardappelen. Deze voedingsmiddelen leveren langdurige energie en helpen voorkomen dat je tijdens je training uitgeput raakt. Wil je dus progressie gaan boeken? Skip dan niet je koolhydraten.

Eiwitten voor spierherstel

Eiwitten spelen een cruciale rol bij het herstel en de groei van spieren. Het is raadzaam om wat eiwitten op te nemen in je pre-workout maaltijd of snack. Opties zoals magere kwark, kip, kalkoen of plantaardige eiwitbronnen zoals tofu kunnen helpen spierafbraak te verminderen en spierherstel te bevorderen.

Gezonde vetten voor uithoudingsvermogen

Hoewel koolhydraten de belangrijkste bron van energie zijn, kunnen gezonde vetten zoals noten, zaden, avocado’s en olijfolie je helpen om langer door te gaan tijdens intensieve trainingen. Ze worden langzaam afgebroken en kunnen een constante energiebron bieden.

Vergeet niet te hydrateren!

Voordat je begint met sporten, zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent. Drink voldoende water gedurende de dag en overweeg een elektrolytendrankje als je een intensieve training hebt gepland. Uitdroging kan je prestaties negatief beïnvloeden en kan leiden tot vermoeidheid en krampen.

Timing is belangrijk

Het is essentieel om je maaltijd of snack op het juiste moment te consumeren. Eet ongeveer 1 tot 3 uur voor je training, afhankelijk van de grootte van je maaltijd. Als je een kleine snack eet, kun je dit 30 minuten tot een uur voor je training doen.

Voorbeelden van pre-workout maaltijden en snacks:

  •    Volkoren toast/ rijstwafel met kipfilet en komkommer
  •    Griekse yoghurt/ kwark met fruit wat je lekker vindt
  •    Quinoa salade met groenten en gegrilde kip
  •    Havermout met amandelen en gedroogde vruchten
  •    Een groene smoothie met spinazie, banaan en eiwitpoeder

Het beste eten voor sporten conclusie:

Wat je eet voor het sporten kan een aanzienlijke invloed hebben op je prestaties en herstel. Het combineren van complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en voldoende hydratatie kan je helpen om het meeste uit je training te halen. Experimenteer met verschillende voedingsopties en timing om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam en je sportieve doelen. Vergeet niet dat individuele behoeften kunnen variëren, dus luister altijd naar je lichaam en pas je voeding aan op basis van je eigen ervaringen en behoeften. Heb je hier alsnog moeite mee, met voedingsadvies en coaching op maat, kunnen wij jou hier ook zeker bij helpen, om dat laatste stapje te zetten.

Deel dit verhaal: