Afvallen met shakes

Kennis | Hielke van der Lei | 26 juli 2024

Afvallen met shakes
Afvallen met shakes via GO180

Afvallen is voor veel mensen een belangrijk doel en waar veel me geworsteld worden. Dit doe je het liefst zo snel en makkelijk mogelijk… Een populaire en snelle methode om gewicht te verliezen is het gebruik maken van maaltijd vervangende shakes. Waarmee kun je kunt afvallen met shakes.

Maar hoe effectief en gezond zijn deze maaltijdvervangers werkelijk? In deze blog onderzoeken we de voor- en nadelen van afvallen met shakes.

Voordelen van afvallen met shakes

  1. Gemak en tijdbesparing

Een van de grootste voordelen en het kiezen van maaltijd vervangende shakes is; het gemak. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden, makkelijk mee te nemen en wat ideaal is voor mensen met een druk schema. In plaats van tijd te besteden aan het bereiden van een gezonde maaltijd, kun je eenvoudig een shake mixen en drinken.

  1. Gecontroleerde porties

Shakes bieden een gecontroleerde portie calorieën en voedingsstoffen. Dit helpt om overeten te voorkomen en maakt het makkelijker om binnen je ‘’calorie budget’’ te blijven.

  1. Voedingswaarde

Veel maaltijd vervangende shakes zijn verrijkt met essentiële vitamines en mineralen, waardoor je ondanks het caloriebeperkte dieet toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan helpen om tekorten te voorkomen die vaak gepaard gaan met streng diëten.

  1. Ondersteuning bij gewichtsverlies

Studies hebben aangetoond dat maaltijd vervangende shakes effectief kunnen zijn voor gewichtsverlies. Ze kunnen helpen om snel kilo’s kwijt te raken, vooral in de beginfase van een dieet.

Nadelen van afvallen met shakes

  1. Gebrek aan vezels

Een aanzienlijk nadeel van veel maaltijd vervangende shakes is dat ze weinig tot geen vezels bevatten. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en het behouden van een vol gevoel na de maaltijd. Een gebrek aan vezels kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel. Dit ongemak kan het moeilijk maken om je dieet vol te houden en kan op de lange termijn zelfs leiden tot ernstige darmproblemen.

  1. Verzadiging en eetlust

Vloeibare maaltijden zijn vaak minder verzadigend dan vaste voeding. Dit kan ertoe leiden dat je sneller weer honger krijgt, wat je aanzet tot extra tussendoortjes. Hierdoor kan je calorie-inname hoger uitvallen dan gepland, wat het gewichtsverlies kan belemmeren en zelfs tot gewichtstoename kan leiden. Bovendien kan het constant gevoel van honger en onverzadigd gevoel kan leiden tot een negatieve relatie met eten, waardoor je je dieet mogelijk niet kunt volhouden.

  1. Langdurige volhoudbaarheid

Een dieet gebaseerd op shakes kan moeilijk vol te houden zijn op de lange termijn. Sociale situaties zoals uit eten gaan of feestjes kunnen hierdoor een uitdaging vormen. Bovendien kan het ontbreken van normale eetmomenten leiden tot een gebrek aan voldoening en plezier in eten. Veel mensen vinden het uiteindelijk niet duurzaam om voortdurend op shakes te leven. Dit kan resulteren in het jojo-effect, waarbij je na het stoppen met de shakes snel weer aankomt, soms zelfs meer dan je oorspronkelijk bent afgevallen.

  1. Kosten

Maaltijd vervangende shakes kunnen een dure oplossing zijn voor gewichtsverlies, vooral als je kiest voor hoogwaardige producten. De kosten kunnen snel oplopen, wat het dieet minder toegankelijk maakt voor mensen met een beperkt budget. Dit financiële aspect kan een grote belemmering vormen voor langdurig gebruik. Bovendien kunnen goedkopere shakes vaak minder voedingsstoffen en meer ongezonde toevoegingen bevatten, wat weer negatieve effecten kan hebben op je gezondheid.

  1. Eentonig

Het volgen van een dieet dat sterk afhankelijk is van shakes kan snel saai worden. Het gebrek aan variatie in smaken en texturen kan leiden tot verveling, waardoor de kans groter wordt dat je het dieet opgeeft. Deze eentonigheid kan ook bijdragen aan een gebrek aan voedingsstoffen die je anders uit een gevarieerd dieet wel zou halen. Het ontbreken van variatie kan ook je sociale en emotionele welzijn beïnvloeden, waardoor je nieuwe voedingsgewoonten minder snel kunt volhouden.

  1. Potentieel ongezonde ingrediënten

Sommige maaltijd vervangende shakes bevatten ongezonde ingrediënten zoals toegevoegde suikers, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Deze kunnen negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid op de lange termijn, ondanks het initiële gewichtsverlies. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen en te kiezen voor shakes met natuurlijke en voedzame componenten. Regelmatige consumptie van shakes met ongezonde toevoegingen kan leiden tot een verhoogd risico op chronische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten.

  1. Psychologische impact

Het vertrouwen op shakes in plaats van volwaardige maaltijden kan ook een negatieve psychologische impact hebben. Het kan de ontwikkeling van een gezonde relatie met voedsel belemmeren en wellicht ook leiden tot een obsessie met calorieën en gewichtsverlies. Dit kan uiteindelijk resulteren in eetstoornissen en een verstoord lichaamsbeeld. Het is essentieel om een dieet te volgen dat niet alleen fysiek maar ook mentaal gezond is.

Conclusie afvallen met shakes

Afvallen met shakes kan een effectieve manier zijn om snel gewicht te verliezen, vooral voor mensen die op zoek zijn naar gemak en focus op korte termijn. Het biedt een goede voedingswaarde en kan helpen om de eerste kilo’s snel kwijt te raken. Echter, de nadelen zoals het gebrek aan vezels, mogelijke honger, de uitdaging om het dieet op de lange termijn vol te houden, de kosten, en de potentiële gezondheidsrisico’s zijn zeer belangrijke factoren om in overweging te nemen.

Voor een duurzaam en gezond gewichtsverlies is het belangrijk om een dieet te volgen dat je kunt volhouden en dat voorziet in al je voedingsbehoeften. Ons advies is dan ook: Health first! Kortom, eerst werken aan je basis gezondheid en herstelvermogen voordat jij je gaat richten op afvallen. Zodat jij, de rest van je leven fit, gezond en vitaal bent!

Overweeg je het om het wel te doen? Raadpleeg altijd dan eerst een gecertificeerd en onafhankelijke diëtist of een arts voordat je hieraan begint, om ervoor te zorgen dat het past bij jouw individuele gezondheidsbehoeften en doelen. Zorg ervoor dat je goed begeleidt wordt! Dit kan o.a. via ons voedingsadvies!

Deel dit verhaal: