5 tips voor het bereiken van je doel

Kennis | | 11 maart 2021

De start

Je herkent het vast wel. Je hebt een doel gesteld en met vol enthousiasme en energie ga je hiermee aan de slag. Dit houd je een bepaalde periode vol. Maar vroeg of laat gebeurd er iets, waardoor je afgeleid of ontmoedigd raakt en stopt met waar je aan was begonnen. Bijvoorbeeld bij het uitlezen van een artikel, het leren van een nieuwe taal of het doorbreken van patronen, iedereen heeft wel eens iets niet afgemaakt en doorgezet waar hij of zij aan was begonnen. Herkenbaar?

Je weet precies wat je dagelijks moet doen, maar je zette niet door. Uiteindelijk brengt je dit net zo ver als toen je besloot om ergens aan te beginnen. Het heeft je tijd, energie en geld gekost en toch sta je wederom op hetzelfde punt. Dat is best frustrerend, toch? Maar hoe komt dit nou precies?

Het zit hem in het volgende. Je kunt nog zoveel kennis en informatie hebben verzameld omtrent je doel, de toepassing hiervan is essentieel! Zolang je geen consistente gerichte actie onderneemt, krijg je niet het resultaat dat je wilt. Het is belangrijk om alles wat je hebt geleerd en nu al weet, toe te gaan passen! Maar voordat je dit kunt doen moet je eerst bewust worden van je huidige situatie.

Ben jij ervan bewust wat het is dat ervoor heeft gezorgd dat je niet doorgezet hebt waar je aan was begonnen? Wat heeft jou ervan weerhouden om daadwerkelijk actie te ondernemen? De volgende vijf stappen helpen jou bij het creƫren van inzicht waardoor je efficiƫnter naar je doel toe werkt.

1. Breng in kaart wat het is dat je wil bereiken

Het is cruciaal om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken en welke kernacties nodig zijn om jouw doel te behalen. Hierdoor ben je in staat om te besluiten of je echt bereid bent om te doen wat nodig is. Eerlijk hierover zijn is voorwaarde scheppend voor resultaat. Pas dan kun je uit je patroon stappen en exact uitstippelen hoe je vanaf je huidige situatie naar de gewenste plaats komt.

2. Schrijf uit welke acties je hiervoor moet verrichten

Door goed in kaart te brengen waar je nu staat weet je exact wat je moet doen om te komen waar je wilt komen. Ga na wat bij eerdere pogingen wel gewerkt heeft. En nog veel belangrijker, wat heeft juist niet gewerkt? Welke vaardigheden en informatie ontbreken er op dit moment? Hoe helderder dit voor jou is, des te kleiner de kans dat jij van je pad afwijkt.

3. Onderneem de benodigde acties

Wanneer je bepaald hebt wat je doel is en welke benodigde acties je hiervoor moet verrichten, hoef je dit slechts alleen nog maar te implementeren. En dat betekent niets anders dan in beweging komen. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen maar alleen gerichte actie leidt tot resultaat.

4. Evalueer je voortgang

Probeer regelmatig je doelen te evalueren, zodat je weet of je steeds dichterbij je doel komt, of dat je er juist steeds verder vanaf raakt. Door je voortgang te evalueren kun je bij sturen waar nodig.

5. Ga door tot jij je doel hebt bereikt

Merk je dat de benodigde acties resultaten opleveren? Ga dan vooral door tot je bereikt hebt wat je wilde bereiken en stop pas als je doel bereikt hebt. Het is essentieel om te kunnen volhouden als het gaat om resultaat.

Vind je dit lastig en kom je er niet uit? Onze GO180 coaches staan klaar voor jou om je hierin op weg te helpen en te begeleiden.

Deel dit verhaal: