Wat doe jij met jouw goede voornemens?

10 maart 2021

2017, Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Veel mensen (ieder jaar zo’n 75% van alle volwassen Nederlanders) gebruiken de start van een nieuw jaar om verbeteringen in hun leven door te voeren. Onder het mom van goede voornemens worden complete levens rigoureus omgegooid. De vier populairste goede voornemens op het gebied van lifestyle zijn: stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten en afvallen. Ieder jaar verbaas ik mij weer over de hordes mensen die zich in januari bij een sportschool melden. Nóg meer verbaas ik mij over het percentage hiervan dat in februari alweer is afgehaakt.

Je herkent het vast uit je omgeving, of misschien wel van jezelf. Mensen die al in November beginnen te roepen: “Ja, maar in januari begin ik.” Mijn moeder zei altijd: “Van uitstel komt afstel.” En zoals bijna altijd geldt voor moeders, had ze vaak gelijk. Veel van de mensen die zichzelf voornemen om in januari te starten met het verbeteren van hun leefstijl beginnen daar uiteindelijk nooit aan. Van alle mensen die wel een goede start maken slaagt slechts 25% erin om deze goede voornemens het hele jaar vol te houden.

Overigens zijn mannen beter in het volhouden van de doorgevoerde veranderingen dan vrouwen. Dit komt doordat mannen doorgaans realistischer en concreter hun doelen bepalen. Als kanttekening dien ik hierbij wel te vermelden dat mensen in de noordelijke provincies het minst presteren op het gebied van goede voornemens ten opzichte van inwoners in de rest van Nederland. Wat eveneens het vermelden waard is, is dat bijna de helft van alle mensen die in januari uitspreken goede voornemens te hebben zich dit aan het einde van datzelfde jaar niet meer te kunnen herinneren.

Onze Ervaring Met Goede Voornemens

Na 18 jaar werken in de fitnessbranche heb ik een aardig beeld van de gemiddelde ledenstroom met alle pieken en dalen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat januari de drukste maand is in de meeste gyms. Dit is echter niet zo. Augustus en september zijn over het algemeen een stuk drukker. En dat is maar goed ook, want januari is wel de slechtste maand die je kunt kiezen om met goede voornemens aan de slag te gaan. Mensen die in januari verbeteringen in hun leven willen doorvoeren slagen daar uiteindelijk het minst in. Mensen die in augustus een frisse start maken hebben veel vaker succes. Dit komt waarschijnlijk doordat je na de vakantie toch ook weer moet wennen aan andere routines.

Mocht je nu toch in januari vol goede moed aan de slag willen voor een fitter en gezonder lijf, richt je dan in eerste instantie op 3 maanden. Als je een nieuwe leefstijl namelijk 3 maanden weet vol te houden is de kans vele malen groter dat je dit ook daarna weet vast te houden. Een periode van 3 maanden is ook een stuk beter te overzien dan bijvoorbeeld een jaar, of voor altijd.

Uiteindelijk ben ik van mening dat het beste moment om te starten is wanneer jij er klaar voor bent. En twijfel je? Begin dat gewoon, want van uitstel komt over het algemeen… Juist. En als je dan toch gaat beginnen, overweeg dan een traject bij GO180. Het is waarschijnlijk geen verrassing voor je, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die trainen onder begeleiding van een ervaren Personal Trainer veel vaker hun doelstelling halen (iets meer dan 70%) dan mensen die een lidmaatschap nemen bij een fitnesscentrum (minder dan 10%).

Oh ja, mocht je moeite hebt met het volhouden van goede voornemens, neem je dan ook meteen voor om meer te slapen. Een studie aan de Stanford University wijst namelijk uit dat slaaptekort funest voor je wilskracht. Te weinig slaap verstoort de werking van de prefrontale cortex, het hersengebied dat onder meer verantwoordelijk is voor het nemen van beslissing, doelen stellen en impulscontrole.

Wil jij je goede voornemens écht doorzetten? Maak vrijblijvend een AFSPRAAK met één van onze trainers via 058-203 8080 of stuur een mail via info@go180.nl.

Deel dit verhaal: